Druipvrije linde voor nieuwe koning
Als het aan boomkweker Toon Ebben ligt, betekent de komst van koning Willem-Alexander ook de terugkeer van de linde in het straatbeeld. Vandaag worden op Boomfeestdag door heel Nederland de koningslinden gepresenteerd, de bomen die zullen worden geplant ter ere van de troonswisseling. En deze koningslindes hebben een belangrijk voordeel ten opzichte van de koninginnebomen die de afgelopen eeuw werden geplant: ze druipen niet.
"De boom was de laatste jaren een beetje aan de aandacht ontsnapt", stelt Ebben, eigenaar van de gelijknamige kwekerij in Cuijk, die al jaren samenwerkt met de Boomfeestdag. De linde was impopulair geworden door roetdauw: de uitwerpselen van bladluizen in de lindes, die lelijke vlekken kunnen maken. Daardoor verdween de boom uit de steden, om auto's en bankjes tegen het kleverige goedje te beschermen.
Rehabiliteren
De druipvrije variant moet de linde weer wat rehabiliteren. Werden er voor Juliana en Wilhelmina nog door het hele land koninginnelindes geplaatst, was de traditie bij de inhuldiging van Beatrix in onbruik geraakt. Er werden toen relatief weinig bomen geplant.
Dit keer heeft Ebben al bijna 300 aanvragen binnen, voor druipvrije en traditionele linden. Naarmate 30 april dichterbij komt, verwacht hij dat er nog meer gemeentes zullen bellen. Voor de prijs hoeven ze het niet te laten: voor 250 euro heb je al een boom die makkelijk blijft staan tot Amalia koningin wordt.
Toepasselijk
Hoewel de bomen nu nog bladloos in de koude wintergrond op de kwekerij staan, vindt Ebben dat zijn lindes het predikaat "koninklijk" zeker verdienen. "Hij bloeit 2 maanden lang, heeft een prachtig blad, is nooit ziek en als hij bloeit ruikt hij naar seringen", somt hij op. "Bovendien loopt hij oranje uit. Dat is nog eens extra toepasselijk."
Omdat Ebben de bomen eerst nog moest opkweken, is hij al lange tijd bezig met de koningslindes. "We wisten dat er ooit een troonswisseling zou komen. Een jaar of tien geleden sprak ik met de organisatie van de Boomfeestdag en toen is het idee geboren om ons voor te bereiden."
Hek
Voor gemeenten die de boom echt willen laten opvallen, heeft kunstenaar Margot Berkman een aluminium hekwerk ontworpen, met patronen van Oranjebomen en koningsscepters. Overigens maakt het flinke prijskaartje van 9000 euro het hek minder populair dan een eenvoudige boom.
Voor wie geld echter geen bezwaar is, heeft Ebben ook nog etagelindes, waarvan de bladeren op drie verschillende niveaus groeien. Ooit stond het symbool voor de drie lagen van de macht: werelds, kerkelijk en hemels. Die diepere betekenis is op de achtergrond geraakt, maar een bijzondere boom is het nog altijd. Ebben heeft er daarom al 19 van de 27 verkocht, voor een prijs van 15.000 euro per stuk.
Toch is dat voor de kweker zeker geen pure winst. De etagelindes hadden 40 jaar lang liefde en aandacht nodig. "Als we quitte spelen, vinden we het heel leuk", stelt hij. "Financieel levert het niet zo veel op, maar het geeft ons wel een goed gevoel."