Willem-Alexander stopt als militair

Willem-Alexander in uniform tijdens de vlootschow van Sail in 2010»
Willem-Alexander in uniform tijdens de vlootschow van Sail in 2010 ANP

Zodra Willem-Alexander is ingehuldigd als koning, legt hij zijn actieve taken als militair neer. "Aangezien de Koning behoort tot de Nederlandse regering, kan ik geen actief militair meer zijn", zegt Willem-Alexander in de Defensiekrant.

De prins is nu nog commandeur bij de marine en heeft bij de andere krijgsmachtonderdelen de rang van opperofficier. In de grondwet staat dat een militair in actieve dienst geen deel uit kan maken van de regering, omdat militairen de regering dienen.

Uniform

De prins krijgt op 30 april eervol ontslag. Hij mag bij ceremonies wel zijn uniform blijven dragen, zonder rangonderscheidingstekens. Dat is een historische keuze. Ook koning Willem I koos ervoor zijn rangonderscheidingstekens niet te dragen, terwijl hij dat op basis van zijn militaire ervaring wel had kunnen verantwoorden.

Op het uniform van de prins worden de epauletten die de rang aangeven vervangen door een speciaal ontworpen teken, het Koninklijk Distinctief. Het wapenbeeld bestaat uit de Rijksappel, het Rijkszwaard en de Scepter, symbolen van de Koninklijke macht.

Willem-Alexander zegt dat hij trots is op defensie en dat hij graag gebruik wil maken van het recht af en toe in uniform te lopen "om onze sterke band te onderstrepen. Als koning zal ik mijn waardering voor Defensie onverminderd blijven tonen".

Deel deze pagina

Video

Willem-Alexander stopt als militair

Als Willem-Alexander is ingehuldigd als koning, legt hij zijn actieve taken als militair neer. In de Defensiekrant zegt de prins... dat hij geen actief militair meer kan zijn, omdat de koning onderdeel is van de Nederlandse regering.

Video en Audio

Meer video en audio