NOS NieuwsAangepast

'Stiekem boodschap in paleiskunst'

De Belgische kunstenaar Jan Fabre zegt dat hij enkele verborgen boodschappen heeft verstopt in een kunstwerk in het koninklijk paleis in Brussel.

Fabre werd in 2002 gevraagd de nooit voltooide spiegelzaal van het paleis af te maken. Hij deed dat door 1,5 miljoen schilden van de Thaise juweelkever tegen het plafond te plakken. Fabre werkte 3 maanden aan het karwei met een team van 29 man.

Hand afgehakt

In het VTM-programma Royalty stelt Fabre nu stiekem enkele symbolen te hebben geplaatst. "Er zitten giraffepoten in verwerkt en twee doodshoofden", somt hij op. "Het was een kritische noot aan het koloniale verleden van België."

De Belgische koning Leopold II leidde Congo met harde hand als privékolonie. Zo werd dwangarbeiders die probeerden te vluchten de hand afgehakt.

Bewijs voor zijn uitspraak kon Fabre niet onmiddellijk leveren. Toen hem werd gevraagd de patronen op een foto aan te wijzen, zei hij dat het "onmogelijk is om zo te registreren, als je rondwandelt kun je het zien".

Koningin Paola

Een woordvoerder van het paleis zegt dat hij het plafond heeft geïnspecteerd en geen vormen heeft gevonden, op de letter P na, een verwijzing naar de opdrachtgever, koningin Paola. Wat zij van het verhaal vindt, is niet bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl