NOS NieuwsAangepast

Koning Juan Carlos geopereerd

De Spaanse koning Juan Carlos is vandaag succesvol geopereerd aan een rughernia. Het was de vierde keer binnen tien maanden dat het staatshoofd onder het mes ging. De 75-jarige koning had al langer last van zijn hernia, maar de afgelopen maanden verergerde het. Daardoor werd lopen steeds moeilijker en was hij afhankelijk geworden van krukken.

Juan Carlos werd vorig jaar verschillende keren geopereerd aan zijn heupen: in april, nadat hij zijn rechterheup had gebroken op een omstreden jachtreis in Botswana. Afgelopen november volgde een ingreep aan zijn linkerheup, omdat hij last heeft van artrose.

Nieuwe technologie

De koning wordt geopereerd in een ziekenhuis in Madrid waar gebruik wordt gemaakt van een nieuwe technologie. Die wordt maar in enkele tientallen ziekenhuizen in de wereld gebruikt en in Spanje nergens anders.

De chirurg gebruikt een apparaat dat het lichaam scant en er tegelijk driedimensionale beelden van maakt, zodat de arts in het lichaam kan kijken tijdens de operatie. Sinds 2011 werden er in Spanje op deze manier 73 ingrepen gedaan bij patiënten die allemaal succesvol waren.

Reis afgezegd

Vanwege de operatie heeft de koning een reis naar Marokko afgezegd. Hij was uitgenodigd door koning Mohammed VI die een persoonlijke vriend van hem is. Het zou voor het eerst zijn dat Juan Carlos weer op reis ging. Nu moet hij nog een week in het ziekenhuis blijven en daarna een paar maanden revalideren.

Door verschillende schandalen rond het Spaanse koningshuis de afgelopen jaren neemt de kritiek op de koning toe. Ook vanwege de gezondheid van het staatshoofd zijn er mensen in Spanje die vinden dat de koning beter kan aftreden, zodat prins Felipe de troon kan overnemen. Maar koning Juan Carlos gaf onlangs zelf aan nog voldoende energie te hebben en niet te denken over aftreden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl