NOS NieuwsAangepast

Festiviteiten rond troonswisseling

De Amsterdamse burgemeester Van der Laan heeft vanochtend meer informatie gegeven over de festiviteiten rond de inhuldiging van koning Willem-Alexander op 30 april in de hoofdstad.

Hieronder het programma van de hele dag.

10.00 uur: Koningin Beatrix doet formeel afstand van de troon in de Mozeszaal van het Koninklijk Paleis Amsterdam.

10.30 uur: Prinses Beatrix en koning Willem-Alexander spreken het publiek toe op het balkon van het paleis op de Dam. Na de toespraak komen ook de prinsessen Amalia en Ariane op het balkon.

14.00 uur: Beëdiging en inhuldiging van koning Willem-Alexander in de Nieuwe Kerk. Dat gebeurt in het bijzijn van de Eerste en Tweede Kamer.

16.30 uur : Receptie voor autoriteiten en leden van de Staten-Generaal in het Koninklijk Paleis Amsterdam.

19.00 uur: Begin van de koningsvaart. Bij filminstituut EYE aan de noordoever van het IJ gaan koning Willem-Alexander en Máxima aan boord. Tijdens de vaartocht over het IJ zijn er optredens van artiesten en kan het publiek het koningspaar toezwaaien. Het paar wordt begeleid door een botenparade.

20.30 uur: De boot met Willem-Alexander en Máxima eindigt aan de overkant bij het Muziekgebouw aan het IJ. Met saluutschoten vanaf enkele vaartuigen wordt de boottocht afgesloten. Er is geen vuurwerk, omdat het daarvoor nog te licht is. In het Muziekgebouw heeft het paar een diner met genodigden.

Koningsnacht: op een aantal plekken in de stad gaat het feest langer door. Bij EYE en bij Kop Java wordt een speciaal programma opgezet met de thema's sport, muziek, kunst en jeugd. Op het Museumplein is er 's avonds een Koningsbal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl