NOS NieuwsAangepast

Een jaar na ski-ongeluk Friso

Het is vandaag precies een jaar geleden dat prins Friso (44) in de buurt van het Oostenrijkse Lech bedolven raakte onder een lawine tijdens het skiën. Hij ligt sindsdien in coma en wordt verpleegd in het Wellington ziekenhuis in Londen.

Lees ook het weblog van verslaggever Menno Reemeijer: Een bizarre week in Innsbruck.

De koninklijke familie is op dit moment weer in Lech voor de jaarlijkse skivakantie. Morgen zullen koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima en hun drie dochters daar poseren voor de pers. Prinses Mabel en haar dochters Luana en Zaria, die ook in Lech zijn, zullen 'om persoonlijke redenen' niet bij fotosessie zijn.

Mabel heeft via de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) laten weten dat zij "dankbaar is voor het feit dat de media de privacy van haar en haar gezin het afgelopen jaar hebben gerespecteerd".

Kritieke toestand

Op de dag dat prins Friso ging skiën met zijn Oostenrijkse vriend Florian Moosbrugger gold in het wintersportgebied lawinewaarschuwing 4, de op een na hoogste waarschuwing. De twee ervaren skiërs namen het risico om buiten de piste te gaan skiën, waar zij werden getroffen door een lawine.

Prins Friso, die geen lawine-airbag droeg maar wel een zendertje, kon na 25 minuten onder de sneeuw vandaan gehaald worden door reddingswerkers die snel ter plekke waren. Hij werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis in Innsbruck gebracht. Moosbrugger bleef ongedeerd.

De eerste dagen kwam er weinig nieuws naar buiten over de prins. De RVD liet via dagelijkse berichten weten hoe het ging met prins: "de gezondheidstoestand van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Friso is nog steeds ongewijzigd: stabiel maar niet buiten levensgevaar". Na een week maakten zijn behandelend artsen bekend dat Friso in coma lag en ernstig hersenletsel had opgelopen als gevolg van zuurstoftekort. De prins had een hartstilstand gekregen toen hij onder de sneeuw lag en werd gedurende 50 minuten gereanimeerd. De artsen achtten zijn kans op herstel 'gering'.

Schok

In binnen- en buitenland werd geschokt gereageerd op de toestand van de prins. De koninklijke familie liet Friso overplaatsen naar een kliniek in Londen, de woonplaats van de prins en zijn gezin.

Het Oostenrijks Openbaar Ministerie besloot na uitgebreid onderzoek Florian Moosbrugger niet te vervolgen voor zijn mogelijke rol in de dramatisch verlopen skitocht. Volgens het OM waren beide skiërs zeer ervaren en had geen van beiden de leiding. Ook waren ze zich allebei bewust van het lawinegevaar.

'Gering bewustzijn'

In november 2012 maakte de RVD bekend dat de prins tekenen vertoonde van 'zeer gering bewustzijn'. Dat betekent dat Friso af en toe reageert op een vraag of een prikkel door bijvoorbeeld met zijn ogen te knipperen of een beweging te maken. Het medisch team liet weten desondanks 'zeer bezorgd' te zijn over de toestand van de prins.

Prinses Mabel liet vlak hierna via Twitter weten dat ze dankbaar was voor de vele steunbetuigingen die ze had ontvangen. "Mijn liefde voor Friso, de steun van familie en vrienden, en de vele berichten van medeleven geven mij kracht in deze moeilijke tijd."

Sinds het ongeluk verscheen Mabel enkele keren in het openbaar. Zo was ze onder andere in december bij de uitreiking van de prins Claus Prijs. Prins Constantijn verving daar zijn broer Friso, die de prijs zou uitreiken. Ook was Mabel onlangs bij de viering van de 75ste verjaardag van koningin Beatrix in het Beatrixtheater in Utrecht.

Ontslag

In mei van het afgelopen jaar legde Mabel haar functie neer als algemeen directeur van The Elders, een raad van wereldleiders en andere prominenten die zicht inzetten om wereldproblemen op te lossen. Ze deed dat om meer tijd te kunnen besteden aan haar gezin.

Vanwege de zorgelijke toestand van de prins besloot Urenco prins Friso in oktober 2012 officieel te ontslaan als financieel directeur. Friso werkte sinds begin 2011 bij het bedrijf dat uranium verrijkt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl