NOS NieuwsAangepast

Oranjefeesten 30 april onder druk

Steeds meer Oranjeverenigingen overwegen de festiviteiten op 30 april te verplaatsen. Ze zijn bang dat het publiek wegblijft om de hele dag de troonswisseling op televisie te volgen. Dat zegt Michiel Zonnevylle van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen.

"Dat heeft natuurlijk gevolgen voor de exploitatie", zegt hij. "Kun je wel voldoende kaartjes verkopen en kun je afgesloten contracten nog omzetten naar een andere dag?" Maandag is er een landelijk overleg van de bond van Oranjeverenigingen waar dit soort vragen worden besproken.

Herorganiseren

Op lokaal niveau zijn enkele Oranjeverenigingen al begonnen met het herorganiseren van 30 april. Ook de Oranjevereniging Geldermalsen is bang dat de mensen wegblijven op 30 april. Daarom viert het dorp Koninginnedag in twee delen. Het dagprogramma is verplaatst naar 27 april en de festiviteiten worden op 30 april aansluitend aan de inhuldigingsceremonie hervat.

"Zo blijft het vermaak voor het dorp intact en kan toch iedereen de troonswisseling in Amsterdam volgen", zegt de voorzitter van de Oranjevereniging.

Hij vindt deze oplossing ook sociaal ten opzichte van de vele vrijwilligers die op 30 april altijd worden ingezet. "Die kunnen anders de ceremonie niet zien en ik vind niet dat je ze daartoe kunt verplichten", zegt hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl