NOS NieuwsAangepast

Uitvaartplechtigheid koning Sihanouk

In Phnom Penh heeft de uitvaartplechtigheid voor oud-koning Sihanouk plaatsgehad. Het lichaam van de vorst werd in processie door de straten van de Cambodjaanse hoofdstad naar het koninklijk paleis gereden.

Tienduizenden onderdanen knielden op straat toen de vergulde kist met Sihanouk voorbijkwam. De huidige koning, Norodom Sihamoni, begeleidde de stoet met koningin-moeder Norodom Monineath. Beiden waren in het wit gekleed, de traditionele kleur van rouw in Cambodja.

Gebalsemde lichaam

Koning Sihanouk overleed in oktober op 89-jarige leeftijd aan een hartaanval. De afgelopen drie maanden lag zijn gebalsemde lichaam opgebaard, zodat het volk afscheid kon nemen.

Aanstaande maandag zal het lichaam worden gecremeerd op een brandstapel bij het koninklijk paleis. Die zal worden aangestoken door de huidige koning. De urn van Sihanouk zal in het paleis worden bijgezet.

Sihanouk wordt als de Vader des Vaderlands van Cambodja gezien, omdat hij een belangrijke rol speelde in een roerige periode. Hij werd in 1941 als 19-jarige door de Franse koloniale macht op de troon gezet, waarna hij zich inzette voor onafhankelijkheid van zijn land.

Ballingschap

Tijdens de Vietnamoorlog wist Sihanouk Cambodja lange tijd buiten het conflict te houden, maar in 1970 werd hij afgezet in een door de Amerikanen gesteunde staatsgreep. Hij vertrok in ballingschap naar China.

Toen de Rode Khmer 5 jaar later aan de macht kwam, werd Sihanouk als stroman teruggehaald. Tijdens het schrikbewind van Pol Pot vonden 2 miljoen Cambodjanen de dood door marteling en hongersnood. Hoewel sommigen hem de samenwerking met het brute regime verweten, zei Sihanouk zelf weinig van de Killing Fields mee te hebben gekregen.

Sihanouk deed in 2004 troonsafstand ten gunste van zijn zoon Norodom Sihamoni. Toch bleef hij een belangrijke rol spelen in de Cambodjaanse politiek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl