NOS NieuwsAangepast

Lubbers: twijfels Juliana aan prins

Prinses Juliana twijfelde over de capaciteiten van haar kleinzoon Willem-Alexander. Dat zei oud-premier Lubbers in Nieuwsuur. Juliana had hem speciaal gevraagd om naar Soestdijk te komen, om dat te bespreken, zei Lubbers.

"Ik maak me zo'n zorgen over mijn kleinzoon, die moet toch koning worden, gaat hij dat redden?", zou Juliana gezegd hebben. Lubbers verzekerde haar dat hij alle vertrouwen had in de prins.

Lubbers was jarenlang een vertrouweling en adviseur van koningin Beatrix. Al in de tijd dat Beatrix als prinses op kasteel Drakensteyn woonde, sprak hij geregeld met haar, vertelde de oud-premier.

Vriendinnetjes

Voordat Máxima in beeld kwam, had Beatrix de neiging om vriendinnen van Willem-Alexander niet goed te vinden, zei Lubbers. Toen Máxima arriveerde zei ik tegen de koningin: "Mag ik een advies geven? Wees nu eens aardig. Alexander houdt kennelijk van haar. En als het niks blijkt te zijn, dan blijkt dat later wel".

Later belde de koningin Lubbers op om te zeggen "dat ze iets uit te leggen had aan Claus en de andere jongens, dat ze ineens die kritische houding had laten varen". De oud-premier noemde het moment waarop koningin Beatrix opstapt "de perfecte planning".

Volgens hem had je er niet aan moeten denken dat de wisseling was gebeurd in de chaotische situatie van het kabinet-Rutte I. "De koningin heeft keurig gewacht." Lubbers zei dat hij vaak met de koningin heeft gesproken over het moment van de troonsafstand.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl