NOS NieuwsAangepast

Nederland geeft kroonprins een 7

De Nederlandse bevolking geeft koningin Beatrix en prinses Máxima allebei een acht. Willem-Alexander wordt als toekomstige koning gewaardeerd met het rapportcijfer zeven. Dat is de uitkomst van een enquête van onderzoeksbureau Ipsos, in opdracht van de NOS.

Van de Nederlanders is 88 procent tevreden over de manier waarop Beatrix de afgelopen 33 jaar heeft geregeerd.

'Betrokken' is de eigenschap die de koningin het meest wordt toegedicht (80 procent. Andere kwalificaties zijn 'meelevend' (72 procent), 'formeel' (62 procent) en 'menselijk' (63 procent).

Rampen

De meeste Nederlanders waarderen de taken die Beatrix uitvoert als 'goed tot zeer goed'. Vooral het vertegenwoordigen van Nederland in het buitenland, het steunen van Nederlanders bij rampen en het vervullen van haar ceremoniële rol krijgen hoge cijfers.

Het vertrouwen in Willem-Alexander als koning van Nederland is de laatste jaren toegenomen, blijkt uit de enquête. Zeven op de tien Nederlanders denken dat hij zijn taken als koning goed zal vervullen. Vorig jaar was dat nog zes op de tien.

Landgenoten

Het imago van Willem-Alexander was vanaf 2010 nogal vlak, maar de laatste tijd is het meer uitgesproken. Nederland vindt hem betrokken (63 procent), menselijk (62 procent), aardig (60 procent) en meelevend (50 procent).

De Nederlanders denken dat de toekomstige koning zich vooral zal bezighouden met het vertegenwoordigen van Nederland in het buitenland (88 procent) en het steunen van landgenoten bij rampen (88 procent). Betrokkenheid bij de regering scoort duidelijk lager (52 procent).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl