NOS NieuwsAangepast

A'dam: genoeg voorbereidingstijd

De gemeente Amsterdam heeft voldoende tijd om de organisatie van de inhuldiging van de nieuwe koning op 30 april voor te bereiden. Volgens de woordvoerder van burgemeester Van der Laan is de tijd kort, maar moeten drie maanden voldoende zijn.

Van der Laan was al iets eerder op de hoogte van de aankondiging van koningin Beatrix. Het Rijk bepaalt hoe het draaiboek op 30 april er uit ziet, maar Amsterdam is verantwoordelijk voor de veiligheid en openbare orde.

De gemeente Amsterdam probeert de laatste jaren de grote toestroom van mensen op 30 april in te perken. Grote evenementen zoals het feest van Radio 538 werden uit de binnenstad geweerd. Volgens de woordvoerder zal Amsterdam de toestroom tijdens het inhuldigingsfeest aankunnen.

Run op hotelkamers

Na de bekendmaking van de troonswisseling is er een run ontstaan op hotelkamers in de hoofdstad. Op 29 en 30 april is in een aantal hotels al geen kamer meer te krijgen.

De Nieuwe Kerk, waar de inhuldiging zal plaatsvinden, is ook begonnen met de voorbereidingen. In de kerk wordt tot 14 april een tentoonstelling over de artistieke tradities van indianen gehouden. Er wordt nog gekeken of deze tentoonstelling moet worden ingekort om op tijd klaar te zijn.

De kerk overweegt verder om een kleine tentoonstelling te organiseren over de koninklijke inhuldigingen in het verleden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl