NOS NieuwsAangepast

Máxima, de aanstaande koningin

Ze heeft 'stijl en allure' en is ze 'hartelijk en spontaan'. Maar wat weten we eigenlijk over de vrouw die vanaf 30 april koningin is naast Wilem Alexander?

Máxima Zorreguieta wordt geboren in Buenos Aires, Argentinië, op 17 mei 1971 als oudste dochter van Jorge Zorreguieta en zijn tweede vrouw Maria del Carmen Cerruti. Ze krijgt dezelfde voornaam als haar overgrootmoeder.

Naast twee broers, Martin (1972), Juan (1982), en één zuster, Ines (1984), heeft Máxima drie halfzusters, kinderen uit het eerste huwelijk van haar vader: Maria (1956), Angeles (1958) en Dolores (1965).

Máxima groeit op in Buenos Aires, in de gegoede wijk Recoleta. Ze volgt haar middelbareschoolopleiding aan het prestigieuze Northlands College, een op Britse traditie gestoelde tweetalige particuliere school.

Studie

In 1989 gaat Máxima economie studeren aan de Katholieke Universiteit in Buenos Aires. De faculteit economie van de, volgens sommigen, conservatieve privé-universiteit is één van de beste van het land.

In totaal doet ze zesenhalf jaar over de studie, waar vijf jaar voor staat. Ze doet onderzoek naar software die gericht is op de financiële sector. Ze studeert met een negen af met een scriptie over de monetaire politiek van vooral de Oostenrijkse Economische School. Medewerkers van de universiteit herinneren zich Máxima als een goede, sympathieke en charmante studente met veel vrienden.

Verder geeft Máxima tijdens haar studie Engels aan kinderen en volwassenen en werkt ze bij verschillende banken in de stad.

New York

Na haar afstuderen in 1996 vertrekt ze naar New York om daar te werken in de financiële wereld. Ze wordt 'vice-president Latin American Institutional Sales' bij HSBC James Capel, en daarna 'vice-president Emerging Markets' bij Dresdner Kleinwort Benson. Een jaar later, in 1999, verlaat ze deze bank voor de functie 'vice-president Institutional Sales' bij de Deutsche Bank. In april dat jaar ontmoet zij in het Spaanse Sevilla de Nederlandse kroonprins.

In de modieuze buurt Chelsea bewoont Máxima een appartement. De Argentijnse houdt wel van een feestje en de beelden van een feestende Máxima, waarmee de Nederlanders in september 1999 kennismaken met haar, stammen uit deze periode.

Máxima neemt in New York privéles in de Nederlandse taal bij een aldaar wonende Nederlandse. Máxima en Willem-Alexander zien elkaar dan regelmatig, meestal in de weekenden. Ze spreken af in New York, maar Máxima komt ook naar Den Haag, waar zij de familie en vrienden van Willem-Alexander leert kennen.

Brussel

In maart 2000 verhuist Máxima naar Brussel. Doel hiervan is om Máxima te laten wennen aan een leven in Europa en haar relatie met Willem-Alexander rustig op te bouwen. Ze gaat aan de slag bij een filiaal van de Deutsche Bank. Daar is ze werkzaam tot april 2001 op het 'EU Representative Office'.

De verhuizing van Máxima wordt bij uitzondering door de RVD zelf bekend gemaakt. Tijdens het Tweede Wereldwater Forum vertelt directeur Eef Brouwers van de Rijksvoorlichtingsdienst de journalisten uit zichzelf over de verhuizing van Máxima.

Vader

Al snel ontdekt de Nederlandse pers dat Máxima de dochter is van een voormalig staatssecretaris onder de Argentijnse dictator Videla. De toenmalige premier Kok stelt een onderzoek in naar het militaire regime in Argentinië en de rol van Jorge Zorreguieta hierin.

Willem-Alexander is echter overtuigd van zijn liefde voor Máxima en vraagt haar op het ijs van de Hofvijver ten huwelijk. Onder druk van de Nederlandse regering besluit de vader van Máxima, Jorge Zorreguieta, uiteindelijk niet naar het huwelijk te komen. Daardoor krijgt het paar toestemming van de regering om te trouwen.

Máxima verschijnt voor het eerst 'officieel' als vriendin van Willem-Alexander op 31 januari 2001, bij het 63ste verjaardagsfeest van koningin Beatrix in het Stedelijk Museum in Amsterdam. De verlovingsaankondiging is op 30 maart 2001. Máxima geniet zichtbaar van de toejuichingen buiten.

Kennismaking

Kort na de verlovingsaankondiging verhuist Máxima van Brussel naar Den Haag, waar ze haar intrek neemt op Paleis Huis ten Bosch. Op 17 mei wordt aan Máxima, op haar dertigste verjaardag, het Nederlanderschap verleend. Men ziet haar steeds vaker aan de zijde van Willem-Alexander: bij het 25-jarig huwelijksfeest van het Zweedse koningspaar en bij bezoeken aan de ministerraad en de Raad van State.

Van september tot en met november 2001 zijn de 'kennismakingsbezoeken' van Willem-Alexander en Máxima aan de provincies en grote steden. Na het laatste bezoek zegt Máxima dat het "bizar en tegelijk hartverwarmend" is dat mensen haar met haar voornaam aanspreken. Verder zegt ze dat ze het moeilijk vindt dat haar privéleven zo sterk ingeperkt wordt.

Op 02-02-2002 trouwen Willem-Alexander en Máxima in Amsterdam onder grote belangstelling van de pers uit binnen- en buitenland. De tranen van Máxima bij het spelen van 'Adios Nonino' worden wereldberoemd. Miljoenen televisiekijkers leven met Máxima mee en zij worden getrakteerd op een aantal kussen van het kersverse echtpaar tijdens de balkonscène op de Dam.

De introductiecursus Nederland houdt voor Máxima niet op na het huwelijk. Oud-PSP-fractievoorzitter Andrée van Es adviseert Máxima over het culturele en maatschappelijke leven in Nederland. Van Es heeft Máxima al enkele malen begeleid. Ze schijnen het samen goed te kunnen vinden. Na haar huwelijk krijgt Máxima zitting in de Raad van State.

Dochters

Al gauw raakt Máxima in verwachting en op 7 december 2003 bevalt zij van een dochter in het Bronovo ziekenhuis in Den Haag. De toekomstige troonopvolgster heet voluit Catharina-Amalia Beatrix Carmen. Op 26 juni 2005 komt haar zusje, Alexia Juliana Marcela Laurentien, ter wereld. Het gezin is compleet als Ariane Wilhelmina Máxima Ines op 10 april 2007 geboren wordt.

Naast de opvoeding van haar kinderen is prinses Máxima ook druk met verschillende maatschappelijke functies. Van 2003 tot en met 2005 is zij actief in de commissie Participatie van Vrouwen uit Etnische Minderheden (PaVEM). Deze commissie adviseert de regering op het gebied van integratie en minderheden.

PaVEM haalt vaak de media, mede dankzij het lidmaatschap van de prinses, zelf het levende bewijs van een geslaagde integratie.

Microfinanciering

Máxima maakt zich hard voor de zwakkeren in de samenleving. Als lid van de Verenigde Naties is zij in 2005 één van de adviseurs voor het Internationale Jaar van het Microkrediet 2005. De prinses legt verschillende werkbezoeken af in het buitenland om daar projecten van microkredieten te bezoeken. Zo bezoekt ze in Uganda en Kenia, Brazilië en Argentinië armen die leningen krijgen om een eigen zaak te beginnen.

In 2006 wordt prinses Máxima lid van de Adviseursgroep van de VN voor een Toegankelijke Financiële Sector, die zich richt op een bredere toegang tot financiële diensten voor kleine ondernemers. In 2009 wordt ze speciale pleitbezorger op het gebied van 'inclusive finance' van secretaris-generaal Ban Ki-moon. In het binnenland is de prinses ook actief als lid van de Raad voor Microfinanciering.

Charme

Net als Willem-Alexander bereidt ook Máxima zich intensief voor op het toekomstige koningsschap. Máxima vergezelt haar man op de vele werkbezoeken in Nederland, maar ook in het buitenland. Als geolied team vertegenwoordigen ze het koningshuis in binnen- en buitenland. Soms leidt dit tot grappige taferelen, zoals toen een bejaarde haar niet herkende tijdens het staatsbezoek aan Australië in 2006. De Argentijnse wortels van Máxima blijven zichtbaar. Met haar Latijnse temperament en charmante verschijning weet ze mensen makkelijk voor zich te winnen.

Waar ze zich in het begin nog laat leiden door de strenge en conservatieve kledingkeuze van de hofdames, ontwikkelt de prinses meer en meer haar eigen stijl. De pers volgt haar op de voet en wekelijks verschijnen haar nieuwe outfits in de bladen.

Populair

Met de komst van Máxima lijkt het Nederlandse koningshuis wat minder stijf geworden. Het Nederlandse volk kan geen genoeg van de prinses krijgen en al gauw is ze het meest populaire lid van het koningshuis.

De affaire rond de vakantievilla in Mozambique lijkt haar populariteit nauwelijks te raken, in tegenstelling tot die van Willem-Alexander.

In mei 2011 zegt ze in een televisie-documentaire ter gelegenheid van haar veertigste verjaardag, dat ze zich ondanks haar positie als vrouw van de kroonprins vrij voelt om veel verschillende dingen te doen. "Ik sta niet stil bij de beperkingen, maar zie wat er gedaan kan worden. En dat is heel veel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl