NOS NieuwsAangepast

Politieke leiders vol lof over Beatrix

De fractievoorzitters in de Tweede Kamer zijn vol lof over de aftredende koningin Beatrix. PvdA-leider Samsom zei dat de koningin zich heeft laten kennen als een betrokken vorstin. Hij benadrukte dat de koningin veel Nederlanders wist te raken met haar medeleven in moeilijke tijden.

CDA-leider Buma zegt dat de koningin haar ambt op voorbeeldige wijze heeft vervuld. "Op momenten van groot verdriet of bij intense vreugde was zij er voor het hele volk. Inspirerend, kundig en altijd betrokken bij het welzijn van alle Nederlanders", zei Buma. "Nederland mag trots zijn op deze koningin."

Ook SP-fractievoorzitter Roemer heeft zijn waardering uitgesproken voor koningin Beatrix. "Beatrix heeft op een professionele wijze invulling gegeven aan haar moeilijke taak, dat hebben mensen zeer gewaardeerd." Roemer zei verder dat Beatrix ook de geest van de tijd goed heeft aangevoeld. Hij doelde daarmee onder meer op de veranderde rol van het staatshoofd bij de kabinetsformatie.

Trouwe dienst

PVV-leider Wilders heeft de koningin bedankt voor haar trouwe dienst aan het Nederlandse volk. "Ondanks het feit dat diep leed haar op persoonlijk vlak niet werd bespaard, heeft Hare Majesteit te allen tijde ons vaderland vol plichtsbesef gediend", zei Wilders. Hij wenst Beatrix nog "vele gezonde jaren vol geluk en voorspoed".

D66-leider Pechtold noemt de koningin een hardwerkend en professioneel staatshoofd, "dat de belangen van Nederland ook over de grenzen uitstekend dient". De leider van de ChristenUnie, Arie Slob, benadrukte dat de koningin er ook altijd was voor de bewoners van de Nederlandse Antillen.

Zeer veel dank

Voorzitter Van Miltenburg van de Tweede Kamer en voorzitter De Graaf van de Eerste Kamer zeggen dat het parlement de koningin "zeer veel dank verschuldigd is voor haar grote toewijding bij het vervullen van haar taak." "Deze toewijding uitte zich niet alleen in betrokkenheid, maar ook in menselijkheid", aldus de voorzitters.

Eurocommissaris Neelie Kroes zegt dat ze het grootste respect voor koningin Beatrix bedankte premier Rutte haar al voor haar inzet voor de samenleving. Vicepremier Asscher voegde daaraan toe dat hij zich verheugt "op de nieuwe generatie op de troon".

Meteen na afloop van de toespraak van koningin Beatrix bedankte premier Rutte haar al voor haar inzet voor de samenleving. Vicepremier Asscher voegde daaraan toe dat hij zich verheugt "op de nieuwe generatie op de troon".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl