NOS NieuwsAangepast

Koningin begint bezoek aan Brunei

Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima zijn aangekomen in Brunei voor een tweedaags staatsbezoek. Ze werden op het vliegveld van de hoofdstad Bandar Seri Begawan, bij een temperatuur van 30 graden, begroet door het kroonprinselijk paar van Brunei. Ook minister Timmermans van Buitenlandse Zaken is meegereisd.

Het gezelschap ging daarna naar het paleis van sultan Hassanal Bolkiah voor de officiële begroeting. De 66-jarige sultan is ook premier van het steenrijke oliestaatje in Zuidoost-Azië. Hij regeert Brunei al sinds 1967.

Begin 2011 bracht de sultan een kort bezoek aan Den Haag, waarbij de plannen voor een Nederlands staatsbezoek aan Brunei werden besproken.

Bedrijfsleven

In het kielzog van de koningin reist een groep ondernemers mee om orders voor het Nederlandse bedrijfsleven binnen te slepen. De handelsmissie wordt geleid door minister Ploumen.

Brunei wil naast olie en gas andere inkomstenbronnen vinden en hoopt daarbij hulp te krijgen van andere landen. Ook zoekt het sultanaat samenwerking bij de bescherming van het tropisch regenwoud dat 70 procent van het sultanaat bedekt. Op die vlakken liggen er mogelijk kansen voor de handelsmissie.

Na Brunei volgt een staatsbezoek aan Singapore, op uitnodiging van president Tony Tan Keng Yam. Ook daarnaartoe reist de handelsdelegatie mee.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl