NOS NieuwsAangepast

Weer ophef koningshuis België

In België is opnieuw ophef ontstaan rond prins Laurent. Hij zou buiten medeweten van de Belgische regering contact hebben gehad met Angolese diplomaten in Brussel. De 49-jarige Laurent dreigt zijn jaarlijkse toelage van 300.000 euro te verliezen .

Volgens berichten in de Belgische media wilde de prins milieuprojecten in het Afrikaanse land opzetten. Het onderhouden van politiek gevoelige contacten met buitenlandse vertegenwoordigers was de prins in 2011 expliciet verboden na een soortgelijk incident.

Twee jaar geleden bleek dat Laurent, zonder dat de regering het wist, contacten onderhield met Libische opstandelingen. Die waren toen in een felle strijd verwikkeld met het regime van kolonel Kadhafi. Ook had Laurent enkele omstreden leden van het Congolese regime in de voormalige Belgische kolonie ontmoet.

Belastingconstructie

Premier Leterme verbood de prins toen om nog verder contacten te onderhouden met buitenlandse vertegenwoordigers. Als hij dat toch zou doen, moest de jongste zoon van het Belgische koningspaar zijn toelage inleveren was de afspraak.

Premier Di Rupo heeft naar aanleiding van de nieuwe berichten over Laurent gezegd dat als de prins in de fout is gegaan, conclusies zullen worden getrokken.

Vorige week was er een rel rond een belastingconstructie van koningin Fabiola, de weduwe van Boudewijn. De Belgische regering besloot daarop dat zij 500.000 euro van haar jaarlijkse toelage van 1,3 miljoen moet inleveren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl