Ophef over fonds erfenis Fabiola

In België is ophef ontstaan over de nalatenschap van koningin Fabiola (84). De weduwe van koning Boudewijn heeft haar erfenis geregeld via een fonds, waarmee ze belastingen ontwijkt.

Fabiola heeft geen kinderen. Haar nalatenschap is bedoeld voor neven en nichten. Daarover zouden die 70 procent belasting moeten betalen, maar nu het geld in een fonds zit, vervalt die heffing. De koningin heeft ook bepaald dat alleen neven en nichten uit een eerste, katholiek gesloten huwelijk geld uit het fonds kunnen krijgen.

Schande

Belgische politici spreken schande van de eisen van Fabiola en wijzen erop dat haar fortuin grotendeels uit publiek geld bestaat. "Het is geen loon dat wordt betaald en dat privégeld is", zegt een woordvoerder van de Vlaamse N-VA.

Ook koningsgezinde partijen zijn het niet eens met de manier waarop Fabiola haar erfenis heeft geregeld. De Waalse liberalen zeggen dat de constructie lijkt op een "fiscale vlucht".

Schilderijen

Fabiola heeft laten weten dat er alleen eigen geld in het fonds zit. Dat zou ze hebben verdiend met de verkoop van schilderijen. Ze benadrukt dat ze nooit de intentie heeft gehad om publiek geld te schenken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl