Kritiek op toespraak koning Albert

Koning Albert van België»
Koning Albert van België EPA

In België is kritiek op de jaarlijkse kersttoespraak van koning Albert. Hij waarschuwde maandag expliciet voor populisme en verwees naar de "rampzalige gevolgen in de jaren 30".

"Altijd zoeken ze zondebokken, ofwel zijn het de vreemdelingen, ofwel landgenoten uit een ander landsdeel", constateerde de koning. Daarmee verwees hij impliciet naar de populistische partij N-VA, aldus Belgische media.

"De koning doet zelf aan populisme", stelt hoogleraar Belgische monarchiegeschiedenis, Mark van den Wijngaert in de krant De Morgen. Koning Albert mengde zich volgens hem niet eerder zo in het politieke debat. "Hij verwijst eerst naar één partij, één manier van denken. Om dat populisme dan te verbinden met de jaren 30, dat is een stap te ver. Een grote stap te ver. Zoiets kun je van België niet beweren."

Jaren 30

De koning mag de bevolking waarschuwen als hij vindt dat populisme een bedreiging is, stelt de politicoloog Dave Sinardet, maar de vergelijking met de jaren 30 gaat ook hem te ver. Het "getuigt niet echt van veel nuance". Politicoloog Carl Devos vindt dat premier Di Rupo (PS) een steek heeft laten vallen, omdat de toespraak vooraf is goedgekeurd door de regering. "Op deze manier maakt het koningshuis zichzelf kapot."

N-VA-voorman Bart de Wever heeft gezegd dat hij zich niet in de speech herkent. Een bestuurslid van de N-VA zegt wel dat "de toespraak een uitzending leek door derden van de PS", de partij van premier Elio di Rupo.

Volgens premier Di Rupo verwees koning Albert "naar historische gebeurtenissen die niet hebben bijgedragen om oplossingen te vinden. Hij heeft geen enkele partij bij naam genoemd." Di Rupo benadrukt dat het een toespraak van de koning was, en niet van de premier of het kabinet.

Deel deze pagina

Video

Ophef over kersttoespraak koning Albert

In Belgie is ophef ontstaan over de kersttoespraak van koning Albert. De koning wees daarin op de gevaren van het populisme in de... politiek. In dat verband had hij het ook over het fascisme en het nazisme van de jaren 30. Hij noemde niet één keer met name de Vlaams-Nationalistische partij NVA, maar voor veel Belgen is duidelijk dat hij de partij van Bart de Wever wel bedoelde.

Video en Audio

  • » Tekort aan straaljagerpiloten Video De Koninklijke Luchtmacht heeft moeite om jongeren te vinden die helikopter- of straaljagerpiloot...31 okt 2014, 472 keer afgespeeld
  • » Kamer verrast door naheffing Video De oppositie in de Tweede Kamer is verrast door de aankondiging van het kabinet dat miljoenen...31 okt 2014, 885 keer afgespeeld
  • » Wiebes: partijen eens over nieuw leaseauto plan Video Minder leaserijders komen in het hoogste bijtellingstarief van 25 procent. Dat is de uitkomst van...31 okt 2014, 252 keer afgespeeld

Meer video en audio