RVD betreurt uitlekken toespraak

Koningin Beatrix»
Koningin Beatrix ANP

De Rijksvoorlichtingsdienst betreurt het uitlekken van de kersttoespraak van koningin Beatrix.

Volgens de RVD stond de toespraak "stand-by" op de website server.rijksoverheidsvideo.nl. "Het bestand was voorzien van een numerieke code, naast een datumcode. Het gaat dus om meer dan alleen het veranderen van een jaartal'', zegt een woordvoerder. "Die numerieke code is door derden ontdekt en wij betreuren dat ten zeerste''.

'Diepgaand onderzoek'

De RVD denkt dat de code vermoedelijk is ontdekt door te proberen. De dienst gaat "een diepgaand onderzoek'' doen naar hoe dit in de toekomst kan worden voorkomen.

Het is de tweede keer in korte tijd dat de RVD in verlegenheid wordt gebracht. Vorige maand ging het mis bij de eerste openbare beëdiging van het kabinet. Die begon te vroeg, waardoor de ceremonie op het afgesproken tijdstip moest worden overgedaan.

Deel deze pagina

Video

Kersttoespraak koningin Beatrix

De kersttoespraak van koningin Beatrix, waarin ze onder meer spreekt over vertrouwen en Europa.

Audio

  • 'Ik was niet specifiek op zoek naar de kersttoespraak' We hadden hem pas om 13.00 uur moeten zien en horen, de kersttoespraak van de koningin. Maar gisteravond lekte hij al uit, omdat... Anne Jan Roeleveld de toespraak vond op internet.
  • 'De koningin spreekt over het algemeen haar zorg uit' Een gesprek met Menno Reemeijer over de kersttoespraak van Koningin Beatrix. Gisteravond lekte de toespraak uit, omdat Anne Jan... Roeleveld hem op internet vond.
  • Brenno de Winter: volgens de wet heeft hij het systeem gemanipuleerd De kersttoespraak is gisteravond gelekt, omdat Anne Jan Roeleveld de video had gevonden op een server bij de... Rijksvoorlichtingsdienst. Een gesprek met ict-journalist Brenno de Winter.

Video en Audio

Meer video en audio