Beatrix breekt lans voor Europa

Koningin Beatrix: Europa, dat zijn wij zelf.»
Koningin Beatrix: Europa, dat zijn wij zelf. RVD

Koningin Beatrix spreekt in haar kersttoespraak over vertrouwen, onder meer over haar vertrouwen in Europa: De Europese Unie heeft welvaart gebracht, en bovenal biedt Europa ons vrede.

Waar sommigen Europa zien als oorzaak van veel problemen, denkt de koningin dat Europa juist mogelijkheden biedt om dat wantrouwen te doorbreken.

"In de crisis die ons nu treft, is een klimaat ontstaan waarin wantrouwen de boventoon voert. Bevrijding uit die negatieve instelling begint met het besef dat Europa niet een vreemde mogendheid is maar onze eigen gemeenschap in dit werelddeel. Europa, dat zijn wij zelf! In zelfvertrouwen kunnen wij aan onze Europese samenwerking blijven bouwen", zegt Beatrix.

Grote steun

De koningin begint haar toespraak met een tekst over mensen die tot elkaar worden gebracht en nieuwe bezieling vinden in het licht van geloof, hoop en liefde. Ze zegt dat die inspirerende woorden voor haar familie dit jaar een bijzondere betekenis hebben gekregen.

Ze bedankt de bevolking voor de steun die haar familie heeft gekregen na het ongeluk van haar zoon Friso.

De kersttoespraak van koningin Beatrix, die altijd op Eerste Kerstdag wordt uitgezonden, lekte maandagavond al uit.


Deel deze pagina

Video

  • video 'We weten dat de koningin heel pro-Europees is ingesteld' Koningin Beatrix spreekt in haar kersttoespraak over vertrouwen, onder meer over haar vertrouwen in Europa:... De Europese Unie heeft welvaart gebracht, en bovenal biedt Europa ons vrede.
  • video 'In de crisis voert wantrouwen de boventoon' De koningin staat tijdens haar kersttoespraak uitgebreid stil bij Europa. Waar sommigen Europa als oorzaak... zien van veel problemen, denkt de koningin dat Europa juist mogelijkheden biedt om dat wantrouwen te doorbreken.
  • video Kersttoespraak koningin Beatrix De kersttoespraak van koningin Beatrix, waarin ze onder meer spreekt over vertrouwen en Europa.

Audio

  • 'Ik was niet specifiek op zoek naar de kersttoespraak' We hadden hem pas om 13.00 uur moeten zien en horen, de kersttoespraak van de koningin. Maar gisteravond lekte hij al uit, omdat... Anne Jan Roeleveld de toespraak vond op internet.
  • 'De koningin spreekt over het algemeen haar zorg uit' Een gesprek met Menno Reemeijer over de kersttoespraak van Koningin Beatrix. Gisteravond lekte de toespraak uit, omdat Anne Jan... Roeleveld hem op internet vond.

Video en Audio

Meer video en audio