Prins hoopt toch nog op Spelen

Koningin Beatrix ontvangt Olympische sporters»
Koningin Beatrix ontvangt Olympische sporters ANP

Prins Willem-Alexander sluit niet uit dat er deze eeuw toch nog Olympische Spelen worden gehouden in Nederland. Dat zei het IOC-lid in het Paleis op de Dam, waar de medaillewinnaars van de afgelopen Spelen werden geëerd.

Het kabinet wil de Spelen van 2028 niet naar Nederland halen vanwege de crisis. Willem-Alexander sprak de hoop uit dat het er "ergens in die lange eeuw", na 2028, toch nog van komt.

Koningin Beatrix en de Prins van Oranje ontvingen de winnaars van 20 olympische medailles en 39 paralympische medailles, onder wie de gouden zwemster Ranomi Kromowidjojo, de gouden hockeyster Naomi van As en Anky van Grunsven.

Voorbeeldrol

Willem-Alexander zei dat Nederland trots mag zijn op de bijna honderd aanwezige sporters. Hij verwees ook nog even, indirect, naar het drama van de doodgeschopte grensrechter in Almere.

Over de voorbeeldrol van topsporters: "Positieve inspiratie is misschien het best mogelijke wapen tegen uitwassen. Ik denk en hoop dat als die doorgeslagen mensen nog van iéts onder de indruk zijn, dan is het van de excellentie, het respect en de fairplay van de ware, schone en eerlijke topsport."

De spelers gingen na de lunch in het paleis naar de RAI voor het Sportgala en de verkiezing van de sportman en -vrouw van het jaar.

Deel deze pagina

Video

Koningin eert Olympische sporters

Koningin Beatrix heeft de Olympische medaille-winnaars in het zonnetje gezet.

Video en Audio

  • » Winst AkzoNobel fors gestegen Video De winst van verffabrikant AkzoNobel is in het derde kwartaal fors gestegen. In 2013 maakte het...21 okt 2014, 1352 keer afgespeeld
  • » Autobom van IS ontploft in Kobani Video Koerdische bronnen zeggen dat IS-strijders een vrachtwagen vol explosieven hebben laten ontploffen...21 okt 2014, 7317 keer afgespeeld
  • » NOS Nieuws in 60 seconden (11:45) Video Een kort overzicht van het belangrijkste nieuws van dit moment.21 okt 2014, 1763 keer afgespeeld

Meer video en audio