Zaal koningin nagebouwd in kerk

De opening van de gerestaureerde Oranjezaal in 2001»
De opening van de gerestaureerde Oranjezaal in 2001 ANP

Koningin Beatrix heeft toestemming gegeven om een zaal uit Huis ten Bosch na te laten bouwen voor een tentoonstelling. De replica van de Oranjezaal is volgend jaar te bezichtigen in de Grote Kerk in Den Haag.

De nagebouwde Oranjezaal maakt deel uit van de tentoonstelling 'Constantijn & Christiaan Huygens - Een Gouden Erfenis', die loopt van 25 april tot en met 28 augustus 2013.

De Oranjezaal is een icoon van de Gouden Eeuw, met schilderingen van onder anderen Caesar van Everdingen, Salomon de Bray, Jan Lievens, Jacob Jordaens en Gerard van Honthorst. Als kunstenaar en vertrouweling van stadhouder prins Frederik Hendrik was Constantijn Huygens (1596-1687) nauw bij de bouw en de decoratie van de zaal betrokken.

Woonpaleis

Daarom wilde de Stichting Huygens Tentoonstelling de Oranjezaal graag gebruiken bij de expositie in de Grote Kerk in Den Haag. Dat de koningin daarvoor toestemming gaf, noemt de stichting een "unicum".

De Oranjezaal maakt deel uit van het woonpaleis van koningin Beatrix en is daarom slechts voor weinigen toegankelijk. Op 5 november was de zaal wel op televisie te zien, toen de nieuwe ministersploeg er werd beëdigd. De beëdiging werd voor het eerst rechtstreeks uitgezonden.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Stadhuis Iguala in brand gestoken Video De zaak van de verdwenen studenten in Iguala maakt volgens veel Mexicanen pijnlijk duidelijk hoe...23 okt 2014, 1081 keer afgespeeld
  • » "We wachten nog tot de lampen aangaan" Audio Vier veteranen verzamelen zich net voor zonsondergang aan de zuidkant van de nieuwe Waalbrug bij...23 okt 2014, 96 keer afgespeeld
  • » Rellen na aanslag Jeruzalem Video Er waren rellen vanavond in Oost-Jeruzalem na een aanslag eerder vandaag op voetgangers die bij een...23 okt 2014, 342 keer afgespeeld

Meer video en audio