Constantijn aangedaan over Friso

Bij de uitreiking verving prins Constantijn dit jaar zijn broer»
Bij de uitreiking verving prins Constantijn dit jaar zijn broer ANP

Tijdens de uitreiking van de Prins Claus Prijs in Amsterdam heeft prins Constantijn gesproken over zijn broer Friso.

De Prins Claus Prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan kunstenaars, denkers en culturele organisaties, beurtelings door Friso en Constantijn.

Constantijn verving dit jaar bij de uitreiking zijn broer, die sinds februari in coma ligt na een ski-ongeluk in Lech. Eigenlijk was Friso aan de beurt om de prijzen uit te reiken.

Lege plaats

In een verwijzing naar het spreekgestoelte, waar hij enkele meters vandaan stond, zei hij: "Neem dit spreekgestoelte. Het is nutteloos zolang ik hier sta. Het is een achterhaald obstakel waar we op een andere manier naar kunnen kijken. We bedekken het met bloemen en dan is het een monument. Het kan ook een voetstuk voor een kunstwerk zijn. Voor mij, bij deze gelegenheid, symboliseert het de lege plaats waar mijn broer had moeten staan."

Bij de laatste woorden moest Constantijn zichtbaar slikken.

Prinses Mabel

Bij de bijeenkomst waren veel leden van de koninklijke familie, onder wie koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Mabel.

Het was voor Mabel het eerste officiële optreden in Nederland sinds het ongeluk van haar man Friso.

Deel deze pagina

Video

'Op deze lege plaats had m'n broer moeten staan'

Bij de uitreiking van de Prins Claus Prijs stond prins Constantijn stil bij zijn broer Friso, die sinds februari in en coma ligt na... een ski-ongeval.

Audio

  • Mabel aanwezig bij uitreiking Prins Claus Prijs In het paleis op de Dam is de Prins Claus Prijs uitgereikt. Eigenlijk was het de beurt aan prins Friso, die de prijs om beurten met... zijn broer Constantijn uitreikt. Maar zoals bekend werd prins Friso in februari onder een lawine bedolven. Verslaggever Menno Reemeijer was bij de uitreiking.
  • Constantijn reikt prijzen Prins Clausfonds uit Het was eigenlijk de beurt van prins Friso om de prijzen uit te reiken van het Prins Clausfonds. Maar hij ligt zoals u weet nog... steeds in coma. In een ziekenhuis in Londen. En daarom reikte zijn broer Constantijn dit jaar opnieuw de laureaten uit. Waar soms en heel even werd stilgestaan bij de afwezigheid van prins Friso. Verslaggever Menno Reemeijer was erbij in het Paleis op de Dam in Amsterdam.

Video en Audio

Meer video en audio