Willem-Alexander in Kenia

Prins Willem-Alexander bezoekt met AMREF Flying Doctors een dorp waar meisjes niet langer besneden worden»
Prins Willem-Alexander bezoekt met AMREF Flying Doctors een dorp waar meisjes niet langer besneden worden ANP

Prins Willem-Alexander reisde vorige week naar Kenia voor bezoeken aan projecten van AMREF Flying Doctors, waarvan de prins beschermheer is. In Nairobi was hij voorzitter van de 19e UNSGAB-vergadering, het VN-adviesorgaan voor water en sanitatie. Een cameraploeg van de NOS volgde de prins enkele dagen.

In zijn toespraak voor de UNSGAB-vergadering benadrukte de prins dat we tegen de grenzen van onze natuurlijke grondstoffen aanlopen. Dit gaat niet over politiek of ideologie maar over de planeet die we straks achterlaten, aldus de prins. Hij pleitte voor een globalere aanpak en noemde de mogelijkheden van alternatieve brandstof uit graan en suikerriet en hergebruik van afvalwater.

Tijdens de vergadering werden onder meer de financiering van waterbeleid en de vooruitgang op het gebied van sanitatiedoeleinden besproken.

Van Persie

De prins had in Nairobi ook een korte ontmoeting met minister-president Raila Odinga. De prins bood hem een oranje shirt aan met de naam van Van Persie erop, omdat Odinga fan is van de Nederlandse voetballer.

In het dorpje Ol Donyo Nyoike in het district Magadi liet de prins zich informeren over een nieuw ritueel dat samen met Flying Doctors is opgezet om vrouwenbesnijdenis te voorkomen. Hierdoor hebben enkele honderden Masai-meisjes de overgang gemaakt van meisje naar vrouw zonder een pijnlijke en vaak onhygiënische besnijdenis.

De campagne richt nadrukkelijk ook op mannen, die moeten leren dat een besnijdenis niet nodig is en dat het verkeerd is om een onbesneden vrouw te verstoten.

School Health Club

Willem-Alexander bezocht ook een sanitatieproject in het dorp Entarara. Kinderen leren op school hoe ze door een goede hygiëne kunnen voorkomen dat ze ziek worden en daardoor betere leerprestaties laten zien. In de School Health Club leren de kinderen elkaar het belang van goede persoonlijke hygiëne.

Deel deze pagina

Video

  • video Willem-Alexander spreekt op UNSGAB-vergadering Kenia Op de laatste dag van de 19e UNSGAB-vergadering in Nairobi houdt prins Willem-Alexander een toespraak tijdens... de Water-Food-Energy Nexus Dialogue. Na afloop heeft hij een ontmoeting met minister-president Raila Odinga, die hij een oranje shirt met de naam van Van Persie erop aanbiedt.
  • video Willem-Alexander bezoekt project Masai-meisjes in Kenia Willem-Alexander laat zich in het Keniaanse dorpje Ol Donyo Nyoike informeren over een nieuw ritueel dat... samen met AMREF Flying Doctors is opgezet om vrouwenbesnijdenis te voorkomen. De prins krijgt daar door de vrouwen een ketting omgehangen. De prins is beschermheer van AMREF Flying Doctors.
  • video Willem-Alexander met Flying Doctors bij schoolproject Prins Willem-Alexander wordt enthousiast onthaald door kinderen van een school in het Keniaanse dorp... Entarara, waar vrijwilligers met hulp van AMREF Flying Doctors de School Health Club hebben opgezet. De kinderen leren elkaar het belang van goede persoonlijke hygiëne ter voorkoming van ziektes.

Video en Audio

Meer video en audio