Huub Stapel wordt Koning Willem

Het Schevenings Vissersvrouwenkoor dat figureert bij het naspelen van de landing van de latere koning Willem I op het strand van Scheveningen.»
Het Schevenings Vissersvrouwenkoor dat figureert bij het naspelen van de landing van de latere koning Willem I op het strand van Scheveningen. NOS / Martijn Bink

Acteur Huub Stapel kruipt volgend jaar in de huid van Koning Willem I. Dat werd bekendgemaakt in de Haagse Lourdeskerk, waar het programma voor de viering van 200 jaar Koninkrijk werd gepresenteerd.

De viering zal precies over een jaar beginnen met een spektakel op het strand van Scheveningen. Daar wordt de aankomst van Willem I nagespeeld, met in de hoofdrol Huub Stapel.

Aanleiding is de landing van Willem Frederik van Oranje-Nassau in Scheveningen op 30 november 1813, na jaren ballingschap in Engeland. In 1795, toen Frankrijk Nederland binnenviel, was zijn vader, voormalig stadhouder Willem V van Oranje-Nassau, daarheen gevlucht.

Koning

De viering van 200 jaar Koninkrijk duurt tot september 2015, het moment dat precies twee eeuwen eerder Willem I uiteindelijk als koning werd ingehuldigd.

Op de website van het Nationaal Comité staan vijf "verworvenheden" die centraal staan in de viering: de persoonlijke rechten en vrijheden van de burgers, een stabiel bestuur in een moderne rechtsstaat, de internationale oriëntatie, ruimte voor actief burgerschap, en eenheid in verscheidenheid. Voorzitter van het comité is Ank Bijleveld, de commissaris van de koningin in Overrijssel.

Deel deze pagina

Video

Huub Stapel speelt Willem I tijdens 200 jaar-viering

Over precies een jaar begint de viering van 200 Jaar Koninkrijk der Nederlanden. De viering begint op 30 november volgend jaar met... een spektakel op het strand van Scheveningen. Daar wordt de aankomst van Willem I in Nederland nagespeeld, met in de hoofdrol Huub Stapel.

Video en Audio

  • » Naturalis fileert walvis op strand Video Natuurhistorisch museum Naturalis onderzoekt op het strand van Scheveningen de walvis die gisteren...21 aug 2014, 39 keer afgespeeld
  • » Werkloosheid daalt opnieuw Video De werkloosheid is in juli voor de derde maand op rij gedaald. Dat blijkt uit cijfers van het...21 aug 2014, 167 keer afgespeeld
  • » Aangespoelde walvis ontleed op strand Audio In Scheveningen weten ze wel het een en ander van het fileren van vis, maar dit is andere koek: op...21 aug 2014, 712 keer afgespeeld

Meer video en audio