Unieke brief Napoleon geveild

De brief van Napoleon»
De brief van Napoleon AFP

Een Frans veilinghuis brengt begin december een unieke brief van Napoleon onder de hamer. De Franse keizer schreef de gecodeerde brief in Moskou, op het hoogtepunt van zijn veldtocht tegen Rusland.

"Ik ben van plan het Kremlin op te blazen", pocht Napoleon in de brief van 20 oktober 1812. Hij vraagt de achterblijvers in Parijs echter ook om versterkingen te sturen, een voorbode van de bittere nederlaag die hij in Rusland zou lijden.

Dodelijke winterkou

Zijn Grande Armée van 600.000 militairen zou worden gedecimeerd door een Russische uitputtingstactiek en de dodelijke winterkou. Het luidde het begin in van het einde voor Napoleon.

"Toen hij deze brief schreef, dacht hij nog dat hij zou overwinnen", stelt de veilingmeester. "Hij wist nog niks van de gebeurtenissen die zouden volgen: de nederlagen en de bare aftocht."

Decodering

Wat verder bijzonder is aan deze brief, is dat hij wordt aangeboden met de gedecodeerde versie van zijn hoofdkwartier in Parijs.

Het komt maar zelden voor dat zowel een origineel als de gedecodeerde versie geveild wordt.

Deel deze pagina

Video

Brief Napoleon binnenkort onder de hamer

De Franse keizer Napoleon Bonaparte was niet vies van een beetje bluf. Dat blijkt uit een brief die binnenkort geveild wordt. Hij... schreef de brief toen hij al kansloos verloren had in zijn desastreuze veldtocht tegen de Russen.

Video en Audio

  • » Terugblik op Watergate Video De Amerikaanse journalist Ben Bradlee is overleden. Hij was hoofdredacteur van The Washington Post...22 okt 2014, 1318 keer afgespeeld
  • » Storm en hoogwater bij Holwerd Video Vanochtend zullen er geen veerboten van en naar Ameland vertrekken, omdat vanwege het hoge water de...22 okt 2014, 7187 keer afgespeeld
  • » Onderzeeër opnieuw gezien in Zweedse wateren Video De buitenlandse onderzeeër die zich in Zweedse wateren zou bevinden, is de afgelopen dagen opnieuw...22 okt 2014, 2644 keer afgespeeld

Meer video en audio