Tekenen minimaal bewustzijn Friso

Prins Johan Friso»
Prins Johan Friso ANP

Prins Friso toont af en toe tekenen van zeer gering bewustzijn. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bekendgemaakt. Wel blijft de prognose volgens de RVD erg onzeker en blijft het medisch team "zeer bezorgd".

De veranderde toestand, die bekendstaat als 'minimal consciousness', doet zich sinds kort voor. De toestand is het eerste niveau boven de vegetatieve staat en betekent dat de prins af en toe reageert op een vraag of een prikkel door bijvoorbeeld met zijn ogen te knipperen of een beweging te maken.

Het duurt volgens de RVD nog maanden voordat er meer duidelijkheid is over de situatie van de prins, die in een kliniek in Engeland ligt. In februari raakte hij in coma na een ernstig ski-ongeluk in Oostenrijk.

Kracht

Friso's echtgenote prinses Mabel is dankbaar voor de vele steunbetuigingen. "Dit is de zwaarste periode van mijn leven", twittert ze. "Mijn liefde voor Friso, de steun van familie en vrienden, en de vele berichten van medeleven geven mij kracht in deze moeilijke tijd."

De koninklijke familie bedankt de media voor hun terughoudendheid. Ze krijgen het verzoek om de privacy van het gezin te blijven respecteren.

Prins Willem-Alexander en prinses Máxima, die voor een vijfdaags bezoek in Brazilië zijn, hebben laten weten dat ze op dit moment niet op het nieuws reageren.

Friso's kliniek, het Wellington Hospital in Londen, laat niets los over de toestand van de prins. Volgens een woordvoerder worden alle mededelingen daarover gedaan door de Nederlandse koninklijke familie.


Deel deze pagina

Video

Prins Friso toont af en toe tekenen van zeer gering bewustzijn. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst... bekendgemaakt. Wel blijft de prognose volgens de RVD erg onzeker en blijft het medisch team "zeer bezorgd".

Audio

  • 'Nog weinig te zeggen over vooruitgang situatie Friso' Prins Friso laat af en toe tekenen 'van zeer gering bewustzijn' zien. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bekend gemaakt.... Koninklijk huis-verslaggever Menno Reemeijer is op dit moment in Brazilië, waar prins Willem-Alexander en prinses Máxima voor een officieel bezoek zijn.
  • Wat betekenen de berichten over prins Friso? Vanmiddag kwam bericht van de Rijksvoorlichtingsdienst: "Sinds kort toont prins Friso af en toe tekenen van zeer gering bewustzijn;... deze toestand staat bekend als "minimal consciousness"." Larja de Letter is revalidatie-arts in Tilburg.

Video en Audio

  • » Terugblik op Watergate Video De Amerikaanse journalist Ben Bradlee is overleden. Hij was hoofdredacteur van The Washington Post...22 okt 2014, 1225 keer afgespeeld
  • » Storm en hoogwater bij Holwerd Video Vanochtend zullen er geen veerboten van en naar Ameland vertrekken, omdat vanwege het hoge water de...22 okt 2014, 6799 keer afgespeeld
  • » Onderzeeër opnieuw gezien in Zweedse wateren Video De buitenlandse onderzeeër die zich in Zweedse wateren zou bevinden, is de afgelopen dagen opnieuw...22 okt 2014, 2454 keer afgespeeld

Meer video en audio