NOS NieuwsAangepast

Huwelijk Guillaume en Stéphanie

In Luxemburg zijn vandaag erfgroothertog Guillaume (30) en de Belgische gravin Stéphanie de Lannoy (28) getrouwd. Voor de kerkelijke inzegening in de kathedraal de Notre-Dame in de hoofdstad Luxemburg waren vele koninklijke gasten uitgenodigd. Het burgerlijk huwelijk vond gisteren plaats in een klein gezelschap.

Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima vertegenwoordigden het Nederlandse koningshuis. Ook prins Carlos was aanwezig, als hoofd van het huis Bourbon-Parme, samen met zijn vrouw prinses Annemarie.

Uit Denemarken waren koningin Margrethe en haar man en kroonprins Frederik en zijn vrouw naar Luxemburg afgereisd. Vanuit Noorwegen kwamen koning Harald, koningin Sonja en het kroonprinselijk paar Haakon en Mette-Marit samen met prinses Marthe Louise en haar man. Zweden vaardigde koningin Silvia, kroonprinses Victoria en prins Daniel af en ook de Japanse kroonprins Naruhito was van de partij. Uit buurland België kwam naast de familie van de bruid ook koning Albert met zijn vrouw, prins Laurent met prinses Claire en prinses Astrid met haar man prins Lorenz.

Erfgroothertog

Guillaume Jean Joseph Marie werd geboren op 11 november 1981. Hij is de oudste zoon van groothertog Henri en hertogin Maria Teresa van Luxemburg. Nadat vader Henri op 7 oktober 2000 officieel groothertog werd, kreeg Guillaume op 18 december van dat jaar de titel erfgroothertog. Hij heeft nog drie jongere broers en een zus; prins Felix (1984), prins Louis (1986), prins Sébastien (1992) prinses Alexandra (1991).

Guillaume studeerde internationale politicologie in Groot-Brittannië en Frankrijk. Ook ging hij naar de Britse Koninklijke Militaire Academie in Sandhurst. Sinds 2001 is de erfgroothertog ere-voorzitter van de Raad van Economische Ontwikkeling. In die hoedanigheid heeft hij verschillende wereldgrootmachten bezocht om Luxemburg te promoten voor de internationale zakelijke markt. Daarnaast is Guillaume bestuurslid van de Raad van State en de Stichting van de Groothertog en de Groothertogin.

Stéphanie

Guillaume maakte in een interview op zijn dertigste verjaardag bekend dat hij een relatie had met een Belgische vrouw. Al snel werd duidelijk dat het om gravin Stéphanie de Lannoy ging. Het stel kende elkaar al acht jaar, maar vijf jaar geleden bij een adellijk bal sloeg de vonk over. Op 26 april 2012 werd Stéphanie als de verloofde van de erfgroothertog aan de buitenwereld voorgesteld.

Stéphanie komt uit één van de oudste adellijke families van België. Ze is de jongste dochter van graaf Phillipe en gravin Alix de Lannoy. Ze studeerde Germaanse talen en werkte op de Belgische ambassade in Berlijn.

Stéphanie heeft een moeilijke tijd achter de rug. Haar moeder Alix della Faille de Leverghem overleed eind augustus op 70-jarige leeftijd aan een beroerte. Ter nagedachtenis aan de gravin begon de kerkdienst met één minuut stilte en droeg Stéphanie bij het huwelijk naast haar eigen verlovingsring ook die van haar moeder.

Nederland

De hertogenfamilie van Luxemburg is goed bevriend met de Nederlandse koninklijke familie. Guillaume is de peetoom van prinses Ariane, de jongste dochter van prins Willem-Alexander en prinses Máxima.

Koningin Beatrix was in maart nog op staatsbezoek in Luxemburg, waar ze op het vliegveld werd ontvangen door Guillaume.

Hertogdom

Luxemburg hoorde vroeger bij het Koninkrijk der Nederlanden. De koningen van Nederland waren ook de groothertogen van Luxemburg. Stadhouder Hendrik zorgde er in 1867 voor dat Luxemburg onafhankelijk werd. Na het overlijden van koning Willem III in 1890 waren er geen mannelijke nakomelingen om hem als groothertog van Luxemburg op te volgen. Stadhouder Adolf van Nassau-Weiburg werd aangewezen als de nieuwe groothertog. Guillaume behoort tot de jongste generatie van het Nassau-Weiburg geslacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl