NOS NieuwsAangepast

Beatrix in Duurzame Top-100

Koningin Beatrix is op plaats 59 van de Duurzame 100 terechtgekomen. Het dagblad Trouw nam de vorstin op in de lijst vanwege haar kersttoespraak afgelopen december.

In haar toespraak riep Beatrix op tot duurzaamheid. Ze zei onder meer dat er zorgeloos wordt omgesprongen met onze planeet.

'Beïnvloeden'

Beatrix drong erop aan rekening te blijven houden met duurzaamheid, ondanks de economische crisis. "Met de afwegingen die nu worden gemaakt staat ook het leven van wie na ons komen op het spel; niemand mag daarvoor de ogen sluiten", aldus de koningin.

In de toespraak prees ze ook consumenten en producenten die rekening houden met het milieu. "Kritisch en bewust kopen blijkt het hele aanbod van goederen en diensten te kunnen beïnvloeden."

Kritiek Wilders

De opmerkingen kwamen Beatrix op een cynische reactie van Geert Wilders te staan. "Mijn hemel," twitterde de PVV-leider, "is de majesteit stiekem lid geworden van GroenLinks?" Het was de tweede keer op rij dat de boodschap van de toespraak hem niet aanstond.

Beatrix is niet de enige Oranje in de lijst. Prins Willem-Alexander staat op plaats 97. Vanwege zijn kennis van watermanagement heeft hij veel wereldwijde contacten op het gebied van duurzaamheid.

Duurzame energie

Prins Carlos de Bourbon de Parme, oudste zoon van prinses Irene, staat twee plaatsen hoger op nummer 95. Hij zet zich in voor de acceptatie van duurzame energie in ons land.

Trouw publiceerde dit jaar voor de vierde keer de Duurzame 100. De lijst werd door 14 experts samengesteld uit een groslijst met 419 namen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl