NOS NieuwsAangepast

Huwelijk kost Luxemburgers tonnen

Het huwelijk van de Luxemburgse troonopvolger Guillaume en zijn Belgische vriendin Stéphanie de Lannoy gaat de belastingbetaler zo'n 350.000 euro kosten. Dat heeft de regering van het groothertogdom laten weten.

De overige kosten voor de trouwerij op 19 en 20 oktober worden betaald door de familie van de 30-jarige Guillaume. Volgens de regering is dat het grootste deel. Guillaume is de oudste zoon van groothertog Henri (57).

Het huwelijk is weliswaar een privéaangelegenheid, maar ook een belangrijk moment in het leven van de troonopvolger, en daardoor voor de geschiedenis van de monarchie en het land, stelt de regering in een verklaring. Het huwelijk heeft daarom een officieel karakter en krijgt een openbare plechtigheid.

Vuurwerk

De staat draagt de kosten voor een diner na het burgerlijk huwelijk op 19 oktober, waarvoor buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders worden uitgenodigd. Hetzelfde geldt voor de plechtigheden rondom de kerkelijke inzegening in de kathedraal van de hoofdstad Luxemburg en een receptie na afloop. Daaronder vallen ook de kosten voor de beveiliging.

De stad Luxemburg schenkt Guillaume en zijn toekomstige bruid, gravin Stéphanie (28), een groots vuurwerk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl