NOS NieuwsAangepast

Koningin verschijnt op bordes

Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima zijn op het bordes van Paleis Noordeinde verschenen voor de traditionele balkonscène. Ze deden dat rond kwart over twee, nadat het koninklijk gezelschap was teruggekeerd van het Binnenhof.

Het koninklijk gezelschap werd uitbundig toegejuicht door de vele belangstellenden bij Paleis Noordeinde. De koningin werd op het balkon ook vergezeld door prins Constantijn, prinses Laurentien, prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven.

Hoera

Koningin Beatrix was om 13.00 uur naar de Ridderzaal op het Binnenhof vertrokken voor het voorlezen van de Troonrede. Samen met prins Willem-Alexander en prinses Máxima reed ze met de Gouden Koets langs de duizenden belangstellenden die zich langs de route in Den Haag hadden verzameld. Prins Constantijn, prinses Laurentien, prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven reden in een zwarte koets voor de Gouden Koets uit.

In de Ridderzaal las de koningin de Troonrede voor in aanwezigheid van onder anderen de leden van het demissionaire kabinet, vertegenwoordigers van de Hoge Colleges van Staat en de Eerste en Tweede Kamer. Na het voorlezen van de Troonrede riepen de aanwezigen drie maal hoera voor de koningin. Daarna trok het koninklijk gezelschap zich onder begeleiding van de commissie van in- en uitgeleide korte tijd terug in de Koninginnekamer.

Ceremonieel tenue

Vanaf het vertrek van de koningin van Paleis Noordeinde tot aan haar terugkeer vuurde de saluutbatterij van de Gele Rijders minuutschoten af op het Malieveld.

De koningin droeg een robe van zwarte crêpure kant aangevuld met losse kanten bloemen aan hals en mouw op een ondergrond van champagnekleurige zijde. Zij droeg een bijpassende zwart/champagnekleurige ronde baretvormige dameshoed met veren.

Prinses Máxima had een japon van zijden crêpe in de kleur Violine Roze aan en heeft een asymmetrische drape in de taille. Zij droeg een bijpassende hoed in dezelfde kleur en een capeline in fluweel. Prins Willem-Alexander was gekleed het bijzonder ceremonieel tenue van de Koninklijke Landmacht van het Garderegiment Grenadiers en Jagers in de uitvoering van Brigade Generaal der Grenadiers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl