NOS NieuwsAangepast

Prins Claus Prijs voor uitgeverij

De Grote Prins Claus Prijs gaat dit jaar naar de Argentijnse uitgeverij Eloísa Cartonera. Deze non-profitorganisatie maakt handgemaakte boeken van gerecycled materiaal dat wordt verzameld door werklozen die zo geld verdienen.

Volgens het Prins Claus Fonds heeft de uitgeverij boeken voor een breed publiek toegankelijk gemaakt. "Vanwege de collectieve, kleinschalige productiemethode zijn de boeken veel goedkoper dan de gemiddelde paperback", zegt het fonds.

Eloísa Cartonera verspreidt Latijns-Amerikaanse literatuur en bestaat sinds 2003. Sindsdien zijn er tientallen soortgelijke uitgeverijen in Latijns-Amerika opgericht.

Cultuur en ontwikkeling

Aan de Grote Prins Claus Prijs is een bedrag van 100.000 euro verbonden. Tien andere laureaten ontvangen een prijs van 25.000 euro. Het gaat onder anderen om filmmakers, kunstenaars en activisten uit Tunesië, Syrië en Birma.

De prijzen worden sinds 1997 jaarlijks toegekend aan kunstenaars, denkers en culturele organisaties. Het fonds eert de laureaten voor hun prestaties op het gebied van cultuur en ontwikkeling.

De prijzen worden 12 december uitgereikt door prins Constantijn in het Koninklijk Paleis in Amsterdam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl