Prinses Diana 15 jaar dood
Morgen is het precies 15 jaar geleden dat prinses Diana om het leven kwam bij een auto-ongeluk in Parijs.
De prinses was geliefd. Door haar warme persoonlijkheid, haar grote inzet voor goede doelen, haar glimlach en misschien ook wel door haar moeizame huwelijk met prins Charles hadden de Britten haar in hun harten gesloten.
Op 31 augustus 1997 eindigde haar leven. Vlak na middernacht reed de auto met daarin prinses Diana en haar vriend Dodi al Fayed tegen een pilaar in de Almatunnel in Parijs.
Veiligheidsgordel
Diana was nog in leven toen zij door de hulpdiensten uit het autowrak werd bevrijd. Ze werd naar het ziekenhuis gebracht waar ze een paar uur later, om 04.00 uur 's ochtends, overleed aan haar verwondingen.
Bij het ongeluk kwamen ook Dodi al Fayed en de chauffeur van de auto om het leven. Alleen de lijfwacht van Diana overleefde het ongeluk. Hij was de enige die een veiligheidsgordel droeg.
Uit onderzoek bleek dat de chauffeur het ongeluk had veroorzaakt. Hij had gedronken en reed met te hoge snelheid de tunnel in omdat hij probeerde de paparazzi, die Diana bijna continu achtervolgden, af te schudden. Daarbij verloor hij de macht over het stuur.
Ontredderd
Groot-Brittannië was totaal ontredderd na Diana's dood. Het volk rouwde vol overgave om de prinses. Meer dan een miljoen boeketten werden bij haar huis in Londen achtergelaten en zo'n 3 miljoen mensen kwamen naar de stad voor haar begrafenis.
De rouwdienst, op 6 september, werd live op televisie uitgezonden en was overal ter wereld te zien.
Niet vergeten
15 jaar later lijkt de belangstelling voor de prinses wat afgenomen. De BBC zendt morgen maar 1 programma uit waarin aandacht wordt besteed aan haar dood.
De Britten zelf zijn haar nog niet vergeten, zo blijkt uit een onlangs gehouden onderzoek. Daarin werd het overlijden van Diana genoemd als de belangrijkste Britse gebeurtenis in de twintigste eeuw.