NOS NieuwsAangepast

Kroonprins Tonga huwt achternicht

Kroonprins Tupouto'a 'Ulukalala van Tonga is getrouwd met zijn achternicht, Sinaitakala Fakafanua. Het huwelijk betekende een groot feest voor de ruim 100.000 bewoners van het eilandje in de Stille Oceaan, maar leidde ook tot kritiek.

De huwelijksfestiviteiten duurden een week en werden afgesloten met een dienst in een kerk in de hoofdstad Nuku'alofa. De Tonganen hadden een dag vrij gekregen om het huwelijk te vieren. Voor het eerst heeft de koning het feest zelf betaald, in plaats van het land voor de kosten te laten opdraaien.

Geheel volgens koninklijk gebruik had de 27-jarige kroonprins een bruid binnen de koninklijke familie gezocht. Volgens de traditie versterkt het huwelijk met zijn 25-jarige achternicht de bloedlijn van het koningshuis.

Oma afwezig

Er was echter ook kritiek op de keuze. Zelfs binnen de koninklijke familie is men bang dat inteelt tot genetische afwijkingen kan leiden. Een nicht van de kroonprins, prinses Frederica, uitte openlijk haar bedenkingen. Bovendien was de oma van de bruidegom afwezig bij het huwelijk. Koningin-moeder Halaevalu Mata'aho had naar verluidt ook kritiek op het huwelijk.

Met het huwelijk kwam er een einde aan de 100 dagen rouw sinds de dood van koning George Tupou V. Hij overleed in maart, waarna zijn broer hem opvolgde als koning Tupou VI.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl