NOS NieuwsAangepast

Koningin Beatrix bezoekt Friesland

Koningin Beatrix brengt vandaag een streekbezoek aan Zuidwest-Friesland. Dat staat in het teken van vier thema's: gemeentelijke herindelingen, het Friese Merenproject, duurzame plattelandsontwikkeling en de problemen van kleine woonkernen.

De koningin begint haar bezoek in Heeg. Daar spreekt ze met betrokkenen over de totstandkoming van de nieuwe gemeente Súdwest-Fryslan die op 1 januari vorig jaar is ontstaan door samenvoeging van vijf gemeenten, waaronder Bolsward en Sneek. Ook wordt gesproken over de herindelingsgemeente De Friese Meren en het effect van de herindelingen in de dagelijkse praktijk.

Salonboot

De koningin gaat vervolgens aan boord van de salonboot Gaasterland voor een vaartocht over het Slotermeer naar Balk. Onderweg wordt ze geïnformeerd over projecten die het toerisme in de streek moeten bevorderen. Bij aankomst in Balk geeft de Schutterij van Sloten een eresaluut.

Vanmiddag bezoekt Beatrix de boerderij van de familie Westra in Oudemirdum. De koningin spreekt met de familie over hun innovatieve bedrijfsvoering, die bijdraagt aan een betere balans tussen natuurbeheer en de agrarische sector. Zo heeft de boerderij diverse duurzame energie-installaties en een eigen waterzuiveringsinstallatie, waarmee het afvalwater op het terrein wordt gezuiverd.

Fierljeppen

In Koudum praat Beatrix met bewoners over de problemen van kleine woonkernen, waar de leefbaarheid onder druk staat, omdat voorzieningen als scholen en winkels verdwijnen. In Koudum is een multifunctioneel centrum ingericht dat een school, bibliotheek, centrum voor jeugd- en jongerenwerk, muziekschool en de lokale omroep Radio Súdwest-Fryslân herbergt.

De koningin vervolgt haar toer naar It Heidenskip, waar ze een demonstratie fierljeppen (polsstokverspringen) bijwoont. Ze sluit haar bezoek aan Zuidwest-Friesland af in Workum, met een korte wandeling door de stad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl