NOS NieuwsAangepast

Koninklijke botsing te zien op film

De koets met koningin Wilhelmina botst op de koets van haar moeder Emma. Dat gebeurde op 5 juni 1909 bij de doop van prinses Juliana in Den Haag.

Het publiek dat voor de Willemskerk staat te kijken houdt zijn hart vast, maar er is niets aan de hand. Er zijn geen gewonden, koningin-moeder Emma was al uitgestapt.

Ruim honderd jaar geleden was het 'ongeluk' een grote gebeurtenis voor vele kranten. Nu weet haast niemand het meer. Door Filminstituut Eye in Amsterdam kan iedereen dit stukje koninklijke geschiedenis herbeleven. Sinds vandaag is op de website van het instituut een film over het ongeluk te zien van filmer Willy Mullens.

Voorbereiding

De doop van prinses Juliana was overigens tot in de puntjes voorbereid door haar moeder. Koningin Wilhelmina wilde zelf de doopplechtigheid organiseren, omdat de doop volgens haar een zaak van nationaal belang was. Juliana was tenslotte de troonopvolgster.

De doopjurk die prinses Juliana droeg, was een tweedehandsje. Wilhelmina had hem zelf ook al gedragen. De jurk wordt nog altijd gebruikt; de laatste keren door de dochters van prins Willem-Alexander.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl