NOS NieuwsAangepast

Bezoek Turkije geen staatsbezoek

Door correspondent Bram Vermeulen

Het bezoek van koningin Beatrix aan Turkije vandaag en gisteren mag geen naam hebben. De Turkse pers heeft het tot een wederbezoek gedoopt, het antwoord op het bezoek van president Abdullah Gül aan Nederland in april. Zo is immers ook een goede Turkse gewoonte.

De reis van de koningin mag beslist geen staatsbezoek heten, maar ook geen privé-bezoek. De Rijksvoorlichtingsdienst houdt het liever op een "themabezoek" in het kader van de viering van vierhonderd jaar diplomatieke betrekkingen.

Afzegging Rosenthal

De agenda van de koningin zegt veel over de terughoudendheid waarmee Turkije en Nederland hun relatie vieren. Het moet, maar het gaat niet van harte. De koningin ging dineren bij president Gül in het Cankaya Köskü paleis in Ankara, sprak met studenten en wetenschappers over verleden en toekomst van Turkije en bezoekt vanavond een voorstelling van het Nederlands Dans theater.

Minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken zou de koningin vergezellen op haar reis door Turkije, maar hij zei op het laatste moment af. Volgens een woordvoerder van zijn ministerie vanwege "parlementaire verplichtingen".

Rosenthal was al een aantal malen in Turkije dit jaar, een maal voor de opening van een Rembrandt tentoonstelling in het Sakip Sabanci museum en daarna voor een aantal internationale bijeenkomsten. Op zaterdag is hij in Istanbul voor een conferentie over kernwapens.

Wilders

Het bezoek krijgt geringe aandacht in de Turkse pers. Een van de grootste kranten in Turkije, Hurriyet plaatste de foto met onderschrift op pagina 28. Volgens de verslaggever van de krant heeft het bezoek "wel belang, anders was ik hier niet".

Het verzet van de PVV van Geert Wilders tegen de viering van de 400 jaar betrekkingen was haar ontgaan, maar het verbaast haar niet. "Dat hebben we al zo vaak gehoord in Europa."

De val

De kwaliteitskrant Taraf meende dat het bezoek van president Gül aan Nederland persoonlijk de aanleiding was voor de val van het kabinet-Rutte.

Volgens de krant was de spanning in de coalitie voorafgaand aan dat bezoek ook de reden dat de details van het bezoek van de koningin zo lang op zich lieten wachten. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst is dat niet het geval. Later dit jaar zal ook de Nederlandse premier Turkije bezoeken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl