NOS NieuwsAangepast

Oranjes en klederdrachten op Het Loo

Prinses Margriet heeft vanmiddag in Paleis Het Loo de tentoonstelling 'Oranje en de nationale streekdrachten' geopend. De expositie laat zien welke rol streekdrachten speelden in het uitdrukken van de wederzijdse verbondenheid tussen het Koninklijk Huis en de bevolking. De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met het Koninklijk Huisarchief en het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem

Voor het eerst is een streekkostuum te zien van prinses Juliana dat zij cadeau heeft gekregen uit het Land van Hulst in Zeeuws Vlaanderen. De prinses kreeg het kostuum in 1923 ter gelegenheid van het 25-jarig regeringsjubileum van haar moeder koningin Wilhelmina.

Defilé

Naast handgemaakte streekkostuums van Wilhelmina en Juliana uit Friesland en Zeeland, zijn er klederdrachtpoppen te bezichtigen die de Oranjes hebben gekregen tijdens de defilés op Paleis Soestdijk.

Uit de Collectie Koningin Wilhelmina van het Nederlands Openluchtmuseum zijn streekkostuums, kledingstukken en sieraden te zien. Deze zijn in 1898 en vanaf 1948, ter gelegenheid van de inhuldiging en het 50-jarig regeringsjubileum van koningin Wilhelmina, bijeengebracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl