NOS NieuwsAangepast

Londen in teken van jubileum

Londen staat de komende drie dagen volledig in het teken van de viering van het diamanten regeringsjubileum van koningin Elizabeth. Vanmiddag vaart de koningin samen met haar man prins Philip in een vloot van zo'n duizend schepen over de rivier de Theems.

Het eerbetoon aan koningin Elizabeth is een van de grootste evenementen die ooit heeft plaatsgevonden in Londen. De voorbereidingen hebben meer dan twee jaar geduurd. Om de veiligheid te garanderen worden 5500 politieagenten en 7000 stewards ingezet.

Koninklijk schip

De historische en moderne schepen komen uit Groot-Brittannië, het Gemenebest en overige delen van de wereld. In een rustig tempo varen ze onder begeleiding van muziek, kerkklokken, vuurwerk en misthoorns de Theems af.

De koningin en de prins varen mee aan boord van het koninklijke schip 'Spirit of Chartwell', dat voor de gelegenheid is versierd in de kleuren rood, goud en paars. Zij worden vergezeld door prins William en zijn vrouw Catherine en prins Harry.

Langs de oever van de rivier worden een miljoen toeschouwers verwacht. Honderden miljoenen mensen in binnen- en buitenland zullen het spektakel rechtstreeks volgen op televisie.

Ook buiten Londen wordt het jubileum gevierd. Alle Britten zijn opgeroepen om vandaag samen met buren en vrienden mee te doen aan de Grote Jubileum Lunch. Overal in het land hebben mensen daarom straat- en buurtfeesten georganiseerd.

Concert

Morgenavond is er in de tuin van Buckingham Palace een groots jubileumconcert waar artiesten als Elton John, Paul McCartney, Shirley Bassey, Jessie J., Annie Lennox en Cliff Richard zullen optreden. Koningin Elizabeth en andere leden van de koninklijke familie zullen daarbij aanwezig zijn. De NOS zendt het concert rechtstreeks uit op Nederland 3.

Na het concert worden in Groot-Brittannië en de Gemenebestlanden ruim 4000 vuren ontstoken. Tot slot is er een groot vuurwerk bij Buckingham Palace.

Rijtoer

Op dinsdag, de laatste dag van het jubileumweekend, is koningin Elizabeth samen met prins Philip aanwezig bij een dienst in St. Paul's Cathedral in Londen, die wordt geleid door de aartsbisschop van Canterbury. Ter gelegenheid van het diamanten jubileum zal hij een speciaal gebed uitspreken.

Na de lunch in Westminster Hall, waar zo'n 700 gasten worden verwacht, maakt de koninklijke familie een rijtoer door het centrum van Londen, die eindigt bij Buckingham Palace. Tijdens de tocht worden zestig kanonschoten afgevuurd. Naar verwachting staan honderdduizenden toeschouwers langs de route.

Op het balkon van het paleis zullen de koningin en haar familie zwaaien naar het publiek en zijn ze getuige van een flypast van de Royal Air Force. Aan het begin van de avond zendt de NOS een samenvatting uit van de feestelijkheden.

Zondag 3 juni: 60 jaar Queen Elizabeth, 18.15 - 19.15 uur, Nederland 2 Maandag 4 juni: Concert voor Queen Elizabeth, 20.27 - 23.45 uur, Nederland 3 Dinsdag 5 juni: 60 jaar Queen Elizabeth, 18.55 - 19.20 uur, Nederland 2 U kunt de uitzendingen ook volgen via nos.nl/koningshuis

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl