NOS NieuwsAangepast

Feest jubileum Elizabeth begonnen

De festiviteiten rond het diamanten jubileum van de Britse koningin Elizabeth zijn begonnen. De koningin zit dit jaar 60 jaar op de troon. Dat wordt gevierd met onder meer een vlootschouw en een groot popconcert.

Het jubileumfeest begon vanmiddag met 41 saluutschoten die tegelijkertijd werden afgevuurd in Londen, Edinburgh, Cardiff en Belfast. Dat zijn de hoofdsteden van de vier landen die samen het Verenigd Koninkrijk vormen.

Zo'n 130.000 Britten juichten de koningin toe toen ze samen met haar man prins Phillip, vlak voor de paardenraces op de renbaan Epsom, werd rondgereden over het parkoers. Daarna werd de 86-jarige vorstin getrakteerd op een luchtshow van het stuntteam 'The Red Arrows'.

Popconcert

Morgen volgt een vlootschouw op de Theems waar meer dan duizend schepen aan mee zullen doen. Maandag wordt een popconcert gehouden voor Buckingham Palace met optredens van onder meer Shirley Bassey, Elton John, Paul McCartney en Jessie J.

Vanwege het jubileum worden door heel Groot-Brittannië straatfeesten gehouden. De verwachting is dat miljoenen Britten zullen deelnemen. Maar veel mensen gebruiken het extra lange weekend voor vakantie. Voor de veerponten bij Dover stond aan het begin van de middag een file van 13 kilometer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl