NOS NieuwsAangepast

60 jaar koningin Elizabeth: een tijdlijn

De Britse koningin Elizabeth II viert dit weekend haar diamanten regeringsjubileum. Hieronder in vogelvlucht een overzicht van haar 60 jarig koningschap.

Februari 1952 Prinses Elizabeth en haar man prins Philip maken een reis door Afrika en Azië als het bericht komt dat haar vader, koning George VI, is overleden. Elizabeth volgt direct haar vader op.

2 juni 1953 Koningin Elizabeth wordt officieel gekroond in Westminster Abbey in Londen. Het is het eerste grote live-televisie evenement in Groot-Brittannië.

1960 De koningin krijgt haar derde kind, prins Andrew. Ze heeft al twee kinderen: prins Charles (1948) en prinses Anne (1950). Haar vierde kind, prins Edward, wordt in 1964 geboren.

1973 Prinses Anne, de enige dochter van Elizabeth, trouwt met Mark Phillips. Hun huwelijk eindigt in een scheiding in 1992.

1977 Ter ere van haar 25-jarig regeringsjubileum maakt Elizabeth een tournee door de Gemenebestlanden.

29 juli 1981 Prins Charles, de troonopvolger, trouwt onder enorme publieke belangstelling met Lady Diana Spencer in St. Paul's Cathedral in Londen. In 1996 gaat het echtpaar scheiden.

21 juni 1982 Prins Charles en Diana krijgen een zoon: William. Twee jaar later wordt Harry geboren.

1986 Prins Andrew trouwt met Sarah Fergusson, bekend als 'Fergie'.

1992 Koningin Eizabeth zit veertig jaar op de troon, maar het wordt haar 'annus horribilis'. Andrew en Sarah gaan uit elkaar en ook Anne gaat scheiden van Mark Phillips. De foto's van een topless Sarah die haar nieuwe minnaar kust zorgen voor veel opschudding. In november wordt een deel van Windsor Castle verwoest door brand en in december kondigen Charles en Diana aan dat ze uit elkaar gaan. Ze scheiden uiteindelijk in 1996.

1997 In augustus komen Diana en haar nieuwe vriend Dodi Al Fayed om het leven bij een auto-ongeluk in Parijs tijdens een achtervolging door paparazzi. Het land is in diepe rouw. In november viert de koningin haar gouden huwelijk met prins Philip.

2002 Koningin Elizabeth viert in februari haar 50-jarig regeringsjubileum. Haar zus, prinses Margaret overlijdt diezelfde maand op 71-jarige leeftijd. In maart overlijdt Queen Mother, de moeder van Elizabeth, in Windsor Castle, op de leeftijd van 101. In juni wordt het gouden jubileum van Elizabeth gevierd met tal van festiviteiten in het land.

2005 Prins Charles maakt bekend dat hij gaat trouwen met zijn oude liefde, Camilla Parker Bowles.

2007 Koningin Elizabeth en prins Philip zijn 60 jaar getrouwd.

2010 Koningin Elizabeth zegt een gepland kerstfeest op Buckingham Palace af omdat ze het niet gepast vindt feest te vieren nu haar land gebukt gaat onder de economische crisis.

29 april 2011 Kleinzoon prins William treedt in het huwelijk met Kate Middleton, die hij tijdens zijn studie heeft leren kennen. Het huwelijk trekt wereldwijd veel belangstelling en geeft het Britse koningshuis nieuw élan.

Mei 2011 Voor het eerst sinds de onafhankelijkheid van Londen in 1921 bezoekt een Brits staatshoofd de Republiek Ierland. Koningin Elizabeth spreekt haar sympathie uit voor iedereen die heeft geleden onder de jarenlange strijd tussen de beide buurlanden.

Maart 2012 De koningin houdt een toespraak in Westminster Hall ter gelegenheid van haar 60-jarig regeringsjubileum. Ze belooft zich met hernieuwde energie in te zetten voor haar volk

2-5 juni 2012 Het Britse volk viert het diamanten jubileum van koningin Elizabeth met onder andere een grote botenparade op de Theems en een concert bij Buckingham Palace.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl