Diamanten jubileum Elizabeth

Koningin Elizabeth zit zestig jaar op de troon»
Koningin Elizabeth zit zestig jaar op de troon AFP

In Groot-Brittannië wordt de komende vier dagen gevierd dat koningin Elizabeth zestig jaar op de troon zit. Vanwege het diamanten jubileum is de koningin vandaag bij de Epsom Derby, een belangrijke paardenrace. Mezzosopraan Katherine Jenkins uit Wales zal er het volkslied zingen.

Elizabeth is 86 jaar oud en werd in 1952 als 25-jarige koningin van het Verenigd Koninkrijk. Ze is daarmee de oudste vorst die ooit over het koninkrijk heeft geregeerd. De langstregerende vorst uit de Britse geschiedenis is nog altijd koningin Victoria met 63 jaar en zeven maanden.

Botenparade

Zondag is er een botenparade op de Theems. Meer dan duizend oude en moderne boten doen eraan mee, waaronder tien schepen met orkesten en koren. De koningin vaart zelf op een speciaal gedecoreerde koninklijke galaboot. Langs de oevers van de Theems worden een miljoen toeschouwers verwacht.

Op maandag is er voor Buckingham Palace een jubileumconcert dat wordt georganiseerd door de BBC. Onder de artiesten zijn Shirley Bassey, Elton John, Paul McCartney, Jessie J en Ed Sheeran.

Rijtoer

De jubileumfestiviteiten worden dinsdag afgesloten met een dienst in St Paul's Cathedral. Daarna is er een rijtoer door Londen naar Buckingham Palace waar de koningin en haar familie op het balkon zullen verschijnen.

Lees ook '60 jaar koningin Elizabeth: een tijdlijn'

Deel deze pagina

Video

Audio

  • 'Vroeger was de band tussen Jamaica en Groot-Brittannië hechter' Dit weekend bereiken de feestelijkheden rond het diamanten jubileum van koningin Elizabeth zijn hoogtepunt. Al zestig jaar lang is... de Queen het ultieme symbool van Brittishness. Maar wat betekent dat nog? Correspondent Arjen van der Horst ging op zoek naar antwoorden in het zuiden van Londen.
  • Hieke Jippes over 60 jaar koningin Elizabeth Al 60 jaar is ze het gekroonde hoofd van de Britten: koningin Elizabeth. Ze neemt haar rol als hoeder van de monarchie uiterst... serieus. Altijd keurig in de plooi. De Britten zijn haar er dankbaar voor: het diamanten jubileum wordt uitgebreid gevierd. Hieke Jippes was jarenlang correspondent in Groot-Brittannië. Een gesprek.

Video en Audio

  • » Onrust in Burkina Faso Video De regering van Burkina Faso heeft een omstreden voorstel voor een grondwetswijziging ingetrokken...30 okt 2014, 10674 keer afgespeeld
  • » Iedereen is 1 in Rotterdam Video In Rotterdam hebben zo'n tweehonderd mensen meegelopen in een tocht voor de eenheid. Ze willen...30 okt 2014, 1263 keer afgespeeld
  • » OM eist 20 jaar cel voor vergiftigen van echtgenoten Video De vrouw ontving na de dood van beide mannen ook geld uit hun levensverzekering.30 okt 2014, 1096 keer afgespeeld

Meer video en audio