NOS NieuwsAangepast

Prins Charles deelt familievideo's

De Britse prins Charles heeft nooit eerder vertoonde familievideo's beschikbaar gesteld. Ze zijn bedoeld voor een documentaire ter ere van het 60-jarig regeringsjubileum van de Britse koningin. De film is een eerbetoon van de Britse kroonprins aan zijn moeder.

In de documentaire zijn onder andere beelden te zien van de 9-jarige Charles samen met zijn zusje prinses Anne tijdens een strandvakantie in Norfolk in 1957. Koningin Elizabeth filmde haar kinderen terwijl ze tot hun nek in het zand zijn begraven, met tussen hen in hun hondje.

Oefenen met kroon

In de documentaire deelt prins Charles herinneringen aan zijn moeder en geeft hij een inkijkje in het publieke en privéleven van de koningin. Zo vertelt hij hoe zijn moeder oefende met de kroon die werd gebruikt bij haar kroning tot koningin in 1952. "Ik kan me nog goed herinneren dat mama 'opkwam' met haar kroon terwijl wij kinderen in bad zaten. Het was heel grappig."

Terugkijkend op de beelden roemt de kroonprins zijn moeder om haar "zelfvertrouwen" en "natuurlijke gratie". Ook prijst Charles haar voor "het brengen van continuïteit in een tijd van grote veranderingen". De BBC zendt de documentaire vrijdagavond uit.

Feestelijkheden

Dit jaar zijn er tal van feestelijkheden naar aanleiding van het 60-jarig koningschap van de Britse koningin. Zo wordt zondag de 'Thames Diamond Jubilee Pageant' gehouden. Deze botenparade is op de Theems, met zo'n duizend boten. De koningin en haar man, prins Philip, varen mee in een koninklijk schip dat de vloot zal aanvoeren.

Maandag wordt een jubileumfeest gehouden in de tuin van Buckingham Palace. Tijdens het concert treden onder andere Elton John, Tom Jones en Paul McCartney op. Dinsdag wordt het jubileumweekend afgesloten met een dankdienst in St. Paul's Cathedral in Londen en een rijtoer door het centrum van de stad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl