NOS NieuwsAangepast

Jubileum Elizabeth bij de NOS

De NOS staat op drie achtereenvolgende dagen in juni stil bij het diamanten regeringsjubileum van de Britse koningin Elizabeth. Op 3, 4 en 5 juni vinden er officiële festiviteiten plaats in Londen waar de NOS rechtstreeks of in samenvatting verslag van doet. Astrid Kersseboom neemt de presentatie van de uitzendingen voor haar rekening.

Dit jaar zijn er tal van feestelijkheden naar aanleiding van het zestigjarig koningschap van Elizabeth. Zij volgde in 1952 haar vader, koning George IV, op, nadat deze plotseling was overleden.

Vlootschouw

Op zondag 3 juni vindt de 'Thames Diamond Jubilee Pageant' plaats. Deze botenparade wordt gehouden op de Theems en bestaat uit zo'n duizend boten uit het Verenigd Koninkrijk, het Gemenebest en overige delen van de wereld. De koningin en haar man, prins Philip, varen mee in een koninklijk schip dat de kern van de vloot zal vormen.

Astrid Kersseboom ontvangt in de studio in Hilversum Tim Overdiek, jarenlang correspondent voor de NOS in Londen. Beiden blikken tussen de vlootschouw door terug op belangrijke momenten uit de 60-jarige regeerperiode van de Britse koningin. Een aantal keer zal er live geschakeld worden met de huidige correspondent in Londen, Arjen van der Horst, die ter plekke verslag doet van de feestelijkheden.

Concert

Op 4 juni komt het jubileumfeest uit de tuin van Buckingham Palace, in het hartje van Londen. Daar vindt een avondvullend concert plaats, dat de NOS live uitzendt van 18.15 tot 19.15 uur. De organisatie van het concert is in handen van de BBC.

Tal van grote namen hebben inmiddels aangekondigd voor de koningin en haar familie op te treden. Daaronder Elton John, die al veel vaker heeft gezongen voor de koninklijke familie, maar ook onder anderen Shirley Bassey, Tom Jones, Annie Lennox, Paul McCartney, Cliff Richard, Kylie Minogue, Stevie Wonder en Jessie J. Cabaretiers wisselen de muzikale optredens af.

Dankdienst

Na de luchtigheid van de muziek is 5 juni gereserveerd voor officiële plechtigheden. Op die dag zal er een dankdienst plaatsvinden in St Paul's Cathedral in Londen. Aansluitend vindt er een rijtoer plaats door het centrum van Londen, die eindigt bij Buckingham Palace, het woonpaleis van koningin Elizabeth en prins Philip.

Daar zal de jubilerende vorstin haar volk vanaf het balkon toezwaaien. De NOS geeft in de vooravond een samenvatting van die feestelijkheden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl