NOS NieuwsAangepast

Appeltjes van Oranje uitgereikt

Prins Willem-Alexander en prinses Máxima hebben op paleis Noordeinde in Den Haag de Appeltjes van Oranje 2012 uitgereikt. Het is de tiende keer dat de jaarlijkse prijzen van het Oranje Fonds zijn uitgereikt. Ook koningin Beatrix en alle winnaars van de afgelopen tien jaar waren aanwezig.

Het Oranje Fonds bekroont met de Appeltjes van Oranje initiatieven die verschillende groepen mensen op succesvolle wijze met elkaar verbinden. Dit jaar is gekozen voor het thema Groen Groeit. Uit tien genomineerden zijn drie winnaars geselecteerd. De prijs bestaat uit een bronzen beeldje, gemaakt door de koningin, en een geldbedrag van 15.000 euro.

Winnaars

Een van de winnaars is het initiatief Samen Slimmer op wijkboerderij Baalder in Hardenberg. Daar zetten scholieren en verstandelijk gehandicapten zich in voor de verzorging van de dieren, de aanleg van een moestuin en het onderhoud op de boerderij. Dankzij deze samenwerking heeft de boerderij zijn wijkfunctie teruggekregen.

Ook het initiatief COOLzaad van Stichting BuurtLAB uit Rotterdam kreeg een Appeltje van Oranje. Kinderen leren hoe ze groente, bloemen en fruit moeten kweken en werken mee aan de groene kinderglossy COOLblad. De kinderen maken zich samen met hun ouders sterk voor een 'groene buurt'.

Een derde Appeltje ging naar het buurtinitiatief Beheer Cultuurhistorische Perenboomrij in het Drentse Gasselternijveen. De activiteiten die bewoners zelf organiseren voor het onderhoud van de perenbomen fungeren als sociaal bindmiddel in de buurt.

32 miljoen

Het Oranje Fonds heeft het afgelopen jaar 32 miljoen euro besteed aan initiatieven in Nederland die de sociale betrokkenheid vergroten. Prins Willem-Alexander en prinses Máxima zijn beschermpaar van het Oranje Fonds.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl