NOS NieuwsAangepast

Zweedse koningszoon (95) dood

In een ziekenhuis in het Zweedse Angelholm is graaf Carl Johan Bernadotte overleden. Carl Johan (95) was de oom van zowel de Zweedse koning Carl Gustav als de Deens koningin Margrethe. Hij was ook het laatste nog levende achterkleinkind van de Britse koningin Victoria.

Carl Johan was de jongste zoon van de Zweedse koning Gustaf VI Adolf, de grootvader van de huidige koning. Hij werd in 1916 geboren in Stockholm, zoon van een kleindochter van Victoria. Zijn moeder overleed toen hij 3 jaar oud was.

In 1946 verloor Carl Johan zijn recht op de Zweedse troon door zijn huwelijk met de gescheiden burgervrouw Kerstin Wijkmark. Hij nam daarna de achternaam aan van Jean-Baptiste Bernadotte, de stamvader van het Zweedse koningshuis.

Crisis

Zijn keuze voor een burgermeisje leidde tot een crisis binnen de Zweedse koninklijke familie, doordat geen van de vier zoons van Gustaf Adolf beschikbaar leek te zijn om hun vader op de volgen. De oudste zoon, prins Gustaf (vader van de huidige koning) kwam in 1947 om het leven bij een vliegtuigongeluk. Een andere broer, Sigvard, was in 1934 al zijn rechten kwijtgeraakt, ook door een huwelijk met een burger.

De laatste broer, Bertil, wilde eveneens graag trouwen met een burgermeisje, Lillian, maar dat werd hem verboden door de familie. De vrees was namelijk dat als Gustaf Adolf dood zou gaan voordat Carl Gustav volwassen was, Bertil regent zou moeten worden. Pas toen Carl Gustav oud genoeg was, konden Bertil en Lilian trouwen.

Carl Johan was oom van de Deense koningin Margrethe omdat zijn zus Ingrid in 1935 de Deense koning Frederik IX trouwde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl