Koninginnedag 2012

Veel Koninginnedagvierders genoten van het lekkere weer»
Veel Koninginnedagvierders genoten van het lekkere weer ANP

Vandaag bezocht koningin Beatrix met haar familie Rhenen en Veenendaal voor de jaarlijkse viering van Koninginnedag. In de rest van Nederland is Koninginnedag gevierd met onder meer vrijmarkten, optredens en straatfeesten. Hier een verslag van Koninginnedag van minuut tot minuut.

21.40 uur: Einde liveblog

Koninginnedag is rustig verlopen. Miljoenen mensen vierden feest en genoten van het warme weer. Koningin Beatrix was erg onder de indruk van het bezoek aan Rhenen en Veenendaal. Ze stond ook nog even stil bij de afwezigheid van prins Friso en prinses Mabel.

Hierbij sluiten we dit liveblog. Voor het laatste nieuws kunt u terecht op nos.nl, radio en televisie.

21.25 uur: Ook demissionair premier Rutte viert feest

Demissionair premier Rutte heeft Koninginnedag ook gevierd. Hij werd door Rutger Castricum van Powned op de foto gezet.

21.10 uur: 'Veel mensen 's middags al naar huis'

Volgens verslaggever Peter ter Velde zijn veel mensen 's middags alweer vertrokken naar Amsterdam.

20.35 uur: Grote drukte op pleinen in hele land

In heel Nederland waren grote feesten.

20.20 uur: Toiletpotwerpen populair in buitenland

Ook in het buitenland is Koninginnedag nieuws. Vooral het toiletpotwerpen trekt veel aandacht. Het Amerikaanse MSNBC heeft een foto-verslag op de website gezet. Ook het Duitse blad Spiegel schrijft over Königinnentag. De Standaard uit België besteedt aandacht aan de afwezige leden van de koninklijke familie.

19.38 uur: Boetes voor ongekoeld voedsel

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft vandaag 96 overtredingen geconstateerd bij mensen die etenswaar verkochten op straat. 23 mensen kregen een boete De meesten werden beboet omdat het eten niet gekoeld was. Een eigenaar van een koelwagen met 500 kilo nasi kreeg een boete omdat de koeling niet aanstond. De nasi is vernietigd.

19.16 uur: Hoogtepunten Koninginnedag

Bekijk de hoogtepunten van de viering van Koninginnedag in Rhenen en Veenendaal vanaf 19.20 uur op Nederland 1 en via nos.nl.

19.07 uur: Peter ter Velde: Amsterdam en NS kunnen het aan

Aan de rand van Amsterdam zijn volop dancefeesten aan de gang, maar de gemeente waarschuwt dat het geen zin heeft daar nog naar toe te gaan. Alles is vol. Ook in het centrum van Amsterdam is het druk.

18.48 uur: Schapen ontsnapt in Veenendaal

Tijdens de aubade in Veenendaal vanochtend ontsnapten de schapen die moesten staan langs de wandelroute van het koninklijke gezelschap. De politie heeft ze gevangen en weer op tijd opgesloten.

00412_koninginnedag_schapen

18.30 uur: Politie grote steden tevreden

Het prachtige weer op deze Koninginnedag zorgt voor drukte in de grote steden, meldt de politie in Den Haag, Amsterdam, Utrecht en Leiden.

17.46 uur: Anouk gaf straatoptreden

Zangeres Anouk gaf vanmiddag in Amsterdam een optreden op straat.

17.27 uur: Drafwedstrijd op weg in Helmond

In Helmond opende de stichting Drafsport het seizoen met een heuse drafwedstrijd op de openbare weg. Dat werd gecombineerd met de viering van Koninginnedag.

17.07 uur: Probleemloze dag op spoor

De NS zegt dat het treinverkeer tot nu toe voorspoedig is verlopen. Ook vanavond verwacht de NS geen problemen.

Tot 16.00 uur waren zo'n 187.000 mensen naar Amsterdam gegaan. Ook in treinen naar Eindhoven was het druk; daar reisden zo'n 60.000 mensen naartoe.

Het aantal mensen dat op het spoor liep bleef beperkt. Vanochtend werden bij Amsterdam Centraal twee spoorlopers bekeurd. Zij moesten een boete van 340 euro betalen.

16.52 uur: Slecht weer op komst

Weeronline waarschuwt voor slecht weer. Vanavond neemt de kans op regen- en onweersbuien vanuit het zuiden van het land toe. Vooral in Noord-Brabant, Zeeland en Limburg zal de overlast groot zijn. De weerdienst voorspelt hagel, onweer en windstoten tot 70 kilometer per uur. Komende nacht krijgt ook het midden van het land met de buien te maken.

16.42 uur: Drukte in veel steden

In Leiden wordt het mensen afgeraden om naar de Garenmarkt te gaan. Daar wordt een dancefestival gehouden. Veel mensen zijn erop afgekomen om onder anderen dj Armin van Buuren te zien optreden.

In Dordrecht zijn duizenden mensen afgekomen op het evenement Dancetour. De organisatie zegt dat het terrein vol is en laat vandaag geen bezoekers meer toe.

16.19 uur: Politie druk met vermiste kinderen

In Den Haag en omstreken verloopt Koninginnedag rustig. De politie is het drukst met kinderen die zijn kwijtgeraakt in de drukte. In Den Haag, Delft, Scheveningen en Rijswijk heeft de politie in totaal vijftien kinderen weer teruggebracht bij hun ouders.

16.05 uur: Nepinspecteurs delen boete uit

Op de vrijmarkt in Amsterdam-Zuid waren vandaag zeker twee oplichters actief die boetes gaven aan verkopers. De oplichters deden zich voor als inspecteur van een dienst die jacht maakt op nagemaakte merkartikelen. Een van de slachtoffers moest 110 euro betalen omdat ze nagemaakte merkbroeken verkocht. De politie kan deze waarneming van een NOS-verslaggever niet bevestigen. Een woordvoerder noemt de zaak voor een dag als Koninginnedag "te klein" om te onderzoeken

16.01 uur: Stadhuisplein Rotterdam vol

De politie van Rotterdam twittert dat de Stadhuisplein vol is. 'De regio biedt genoeg andere feestlocaties'. Ook zouden er meldingen zijn van jongeren die onwel worden door te veel alcohol.

15.50 uur: Gemoedelijke Koninginnedag in Amsterdam

Volgens de gemeente Amsterdam verloopt de viering van Koninginnedag in de stad gemoedelijk. Dat meldt het ANP. Het wordt steeds voller in de stad en vooral op de Vrijmarkt in het Vondelpark is het gezellig druk.

15.36 uur: 'Feestlocaties in Eindhoven raken vol'

Omroep Brabant laat via Twitter weten dat de feestlocaties in Eindhoven erg vol raken. "Gemeente raadt aan om Markt, Stratumseind en Stadhuisplein te vermijden."

15.32 uur: Pepperspray en traangas op vrijmarkt

Op de koninginnemarkt in het Venlose stadsdeel Blerick heeft de politie 59 busjes pepperspray en 100 busjes traangas in beslag genomen. De 34-jarige marktkoopman uit het Duitse Schermbeck die deze wapens in zijn marktkraam aanprees, heeft een boete gekregen van 500 euro. De politie roept via Twitter op mensen die de verboden wapens hebben gekocht, die op het politiebureau in te leveren en zo een boete te voorkomen.

15.25 uur: Alle dancefeesten in Amsterdam vol

Volgens een woordvoerster van de gemeente Amsterdam is het gratis koninginnedagfeest van Slam!FM vol en zijn de overige dancefeesten aan de rand van de stad uitverkocht. Zonder toegangstickets op zak is het zinloos een van de feesten op te zoeken, benadrukt de woordvoerster. Bij het Olympisch Stadion begon om 12.00 uur het Q-dayfestival, waarvoor 20.000 mensen in de voorverkoop een kaartje hebben bemachtigd. Voor Loveland in het Oosterpark zijn 10.000 kaarten vooraf verkocht. Dit dancefestival was vorige week al uitverkocht. De dancefeesten in Amsterdam gaan door tot 20.00 uur.

14.50 uur: Reizigersstroom naar Amsterdam laat op gang

De NS heeft tot 14.00 uur ongeveer 125.000 reizigers naar Amsterdam Centraal vervoerd. Volgens een woordvoerster komen er dit jaar iets meer gezinnen met de trein naar de hoofdstad dan anders. Naar station Amsterdam Zuid vervoerde de NS ongeveer 43.000 passagiers.

Volgens de NS is de reizigersstroom wat laat op de dag op gang gekomen. Het spoorbedrijf rekent nog op ongeveer 100.000 reizigers naar de hoofdstad. Naar Eindhoven namen ongeveer 30.000 mensen de trein.

De NS heeft op een aantal trajecten extra treinen ingezet. Er worden geen grote problemen verwacht als de feestvierders vanavond weer de trein naar huis nemen.


14.40 uur: Gemeente Utrecht: 'Drink genoeg water'

De gemeente Utrecht roept mensen via Twitter op voldoende water te drinken, vanwege het warme weer.

13.50 uur: 60.000 mensen bij koninklijk bezoek

Ongeveer 60.000 mensen zijn afgekomen op het koninklijk bezoek in Rhenen en Veenendaal. Zo'n 15.000 Oranjefans stonden in Rhenen langs de route. In Veenendaal waren dat er circa 45.000. De koninklijke familie heeft het bezoek rond 13.40 uur afgesloten.

13.34 uur: Beatrix bedankt Rhenen en Veenendaal

Koningin Beatrix heeft Rhenen en Veenendaal bedankt voor een 'onvergetelijke Koninginnedag'. "Het is jammer en verdrietig dat onze familie vandaag niet compleet is. Maar alle wensen en goede woorden die we hebben gehoord zullen we doorgeven," zei de koningin. Verder zei ze dat zij en haar familie erg onder de indruk waren van het programma in Rhenen en Veenendaal.

13.27 uur: Burgemeester Veenendaal: 'Wat een fantastische dag!

Burgemeester Ties Elzenga sprak in het slotwoord zijn dank uit voor de komst van de koninklijke familie naar Veenendaal. "Uw komst is zeer gewaardeerd. En zoals u hebt gemerkt, dit jaar des te meer." Hij zei te hopen dat de koningin zich, net als Pieter van Vollenhoven, een beetje jarig heeft gevoeld.

13.19 uur: Wat betekenen de resultaten van de enquête?

Koningin Beatrix is weer populairder, blijkt uit de enquête van de NOS. Hoe komt dat? Koninklijk Huis-verslaggeefster Marieke de Vries probeert het uit te leggen. Verder bespreekt ze de stand van zaken inzake het koningshuis.

13.15 uur: Slotstuk met Big Band

Op het podium voor het gemeentehuis speelt de Big Band de Veense versie van het lied 'Mas que nada'. Een stijldansgroep en een streetdancegroep dansen op de muziek.

13.05 uur: Percussie op Veenendaalse kliko

Prinses Máxima danst even mee op het ritme van de percussievoorstelling op kliko's De kliko komt oorspronkelijk van de firma Klinkenberg en Koster uit Veenendaal.

13.02 uur: 'Treinverkeer verloopt goed'

Intussen verloopt het treinverkeer nog altijd voorspoedig. Volgens de Nederlandse Spoorwegen zijn er geen problemen op het spoor en kunnen alle feestvierders gewoon naar hun bestemming reizen.

Tot 12.00 uur waren zo'n 70.000 mensen met de trein naar Amsterdam Centraal gereisd. Nog eens 20.000 mensen namen de trein naar Amsterdam-Zuid. Ook in treinen naar Eindhoven was het druk; daar zijn tot het middaguur 15.000 mensen naartoe gereisd.

12.58 uur: Pieter van Vollenhoven neemt zijn rust

Pieter van Vollenhoven doet het rustig aan in Veenendaal en gaat af en toe even zitten. Voor de NOS-televisie legde hij uit dat de pijn aan zijn voet te maken heeft met een skiongeluk dat hij had in 1964. Hij brak toen zijn voet en dat speelt hem nu nog af en toe parten.

12.52 uur: Kroonprins toont interesse in duurzame speeltuin

Prins Willem-Alexander laat zich uitleggen hoe de speeltuin van de toekomst werkt die in Veenendaal is ontwikkeld. Door een aantal instrumenten te bespelen en te bewegen wordt energie opgewekt, die weer wordt gebruikt voor bijvoorbeeld de muziek.

12.44 uur: Máxima en Annette in zeepkist

Ook prinses Máxima en prinses Annette zijn, zonder schoenen, in een zeepkist naar beneden gereden. "Het ging wat harder dan we hadden gedacht", zei prinses Annette na afloop.

12.40 uur: Pieter van Vollenhoven sluit zich aan

Pieter van Vollenhoven heeft zich bij het koninklijk gezelschap op de route in Veenendaal gevoegd. De jarige prins kampt met een ontsteking aan zijn voet.

12.36 uur: Twee prinsen in de zeepkistenrace

Veenendaal heeft de traditie van de zeepkistenrace nieuw leven ingeblazen. In de jaren tachtig was dit een geliefde activiteit op Koninginnedag. Prins Bernhard en prins Pieter-Christiaan, die bekend staan om hun liefde voor snelle voertuigen, racen met 'De witte bruid' de baan af.

12.28 uur: Oranjes doen actief mee

Ook in Veenendaal laten de Oranjes zich verleiden met diverse activiteiten mee te doen. Prinses Marilène helpt onder andere bij de catering. Net als in Rhenen worden er veel handen geschud en foto's gemaakt.

12.23 uur: Wipkippen voor Máxima

Op de route bekijken de koninklijke gasten een speeltuin die ooit werd geschonken door koningin Juliana, In de speeltuin staan onder andere drie wipkippen, omdat Máxima ooit in een interview heeft verteld dat 'wipkip' één van de eerste gekke woorden was die ze leerde in het Nederlands. Op de wipkippen staat een gouden kroontje met de beginletter A (van Amalia, Alexia, Ariane). Verder zijn er trampolines, omdat Máxima in hetzelfde interview vertelde dat de prinsesjes daar dol op zijn. Ze hebben er één in de tuin van de Eikenhorst.

12.18 uur: Prinsen voetballen mee

De prinsen Constantijn en Floris doen mee met een partijtje voetbal. Sinds 2009 bestaat er een wijkencompetitie in Veenendaal tussen jongeren die vroeger overlast veroorzaakten. Er wordt niet gespeeld om punten, maar om respect.

12.15 uur: Brassband treedt op voor koningin

Een groep voormalige hangjongeren uit Veenendaal heeft samen de brassband The Eagle Boyz gevormd. De band bestaat nu 2,5 jaar en treedt op door het hele land. Vandaag treden ze op voor de koningin.

12.06 uur: Wildbreien in Veenendaal

Langs de hele route zjn bomen, lantaarnpalen en andere objecten versierd met breiwerken die zijn gemaakt door een club wildbreiers in Veenendaal. Prins Floris helpt even mee bij een groot breiwerk met trapleuningen. In de gemeente stond vroeger de Scheepjeswolfabriek.

12.04 uur: Bijenmarkt en turfstekersrace

In het historische gedeelte van de route bekijken de Oranjes de bijenmarkt waar kinderen bijenkasten beschilderen. Met een turfstekersrace laat Veenendaal zien dat het turf (veen) een belangrijke rol heeft gehad in het ontstaan van de gemeente.

12.00 uur: Oranjes volgen route langs 7 thema's

In Veenendaal leggen de Oranjes een route af van 840 meter die voert langs 7 thema's, waaronder ondernemend, sportend, cultureel en historisch Veenendaal. Pieter van Vollenhoven, die kampt met een ontsteking aan zijn voet, zal zich later op de route bij het koninklijk gezelschap voegen.

11.58 uur: Jarige kinderen geven bloemen

Ook in Veenendaal krijgen de koningin en de prinsessen een boeketje bloemen van kinderen die zelf vandaag jarig zijn. Schoolkinderen zingen een welkomstlied voor de koninklijke familie onder begeleiding van harmonie Caecilia.

11.55 uur: Oranjes komen aan in Veenendaal

De koninklijke familie is aangekomen in Veenendaal voor het tweede deel van de viering van Koninginnedag. Het is nog steeds prachtig zonnig weer. Ook in Veenendaal zijn strenge veiligheidsmaatregelen genomen om het bezoek in goede banen te leiden. Net als in Rhenen geldt er een alcoholverbod en het centrum is niet toegankelijk voor auto's.

11.44 uur: '2013 goed moment voor troonswisseling'

Uit de Koninginnedagenquête blijkt dat weinig mensen moeite hebben met de nieuwe vakantievilla die prins Willem-Alexander en prinses Máxima hebben gekocht in Griekenland. Een meerderheid van de ondervraagden vindt 2013 een goed moment voor de troonswisseling. Koningin Beatrix wordt dan 75 jaar en Nederland viert dan 200 jaar Koninkrijk.

11.41 uur: Twitterfoto's Koninginnedag bij NOS

In het foto-overzicht op nos.nl ziet u foto's van Koninginnedag die mensen hebben gepubliceerd op o.a. Twitter. Foto's die u verstuurt met # kdRhenen en #kdVeenendaal en #Koninginnedag ziet u daar terug.

11.35 uur: André Kuipers wenst Nederland mooie Koninginnedag

André Kuipers heeft vanuit het ruimtestation ISS de koninklijke familie en het Nederlandse volk een mooie Koninginnedag toegewenst. "Vanmorgen vloog ik over Europa en toen dacht ik: wat kleurt ons land mooi oranje. Ik zag heel Nederland in één oogopslag. Het was een prachtig gevoel te weten dat ik keek naar alle mensen die vandaag Koninginnedag vieren", aldus Kuipers. De astronaut vindt het 'een dag om te blijven koesteren'. Zelf viert hij Koninginnedag in het ISS met Nederlandse kaas en haringfilet uit blik. En in een oranje t-shirt natuurlijk.

11.25 uur: Oranjes op weg naar Veenendaal

De koningin en haar familie hebben hun bezoek aan Rhenen afgesloten en zijn in de koninkijke bus op weg naar Veenendaal. Burgemeester Van Oostrum spreekt van een heel geslaagd bezoek op een stralende dag.

11.22 uur: 'Sluit ramen en deuren goed af'

De politie waarschuwt in een tweet ramen en deuren goed af te sluiten en schuurtjes op slot te doen. Het aantal inbraken overdag is namelijk het grootst op Koninginnedag.

11.20 uur: Feest Slam!FM op Amsterdamse Java-eiland vol

Een uur voor aanvang van het koninginnedagfeest van Slam!FM op de kop van het Java-eiland in Amsterdam kunnen er geen bezoekers meer bij. Het terrein is al vol, meldde een woordvoerster van de organisatie. Een stoet jongeren is nog onderweg naar het terrein, maar zij krijgen bij de poort te horen dat ze er niet meer bij passen. Voorgaande jaren vierde Slam!FM het koninginnedagfeest op het Rembrandtplein, maar burgemeester Eberhard van der Laan wilde dit jaar geen massale feesten meer in de binnenstad.

11.17 uur: Afscheidslied 'Een schatje van een stadje'

De zangverenigingen van Rhenen zingen als afscheid het lied 'Een schatje van een stadje' onder begeleiding van het symfonisch blaasorkest Ons Genoegen.

11.10 uur: Prinsessendans

Bij de Prinsessenhof in Rhenen dansen kinderen tussen 4 en 6 jaar oud de prinsessendans. Onder hen is 1 prins. Ze hoopten dat er zich echte prinsen en prinsessen zouden melden om mee te doen, maar die keken liever toe.

11.06 uur: Beatrix en Máxima schilderen

11.01 uur: Koningin krijgt veel bloemen

Koningin Beatrix krijgt opvallend veel bloemen van mensen uit het publiek in Rhenen. Ze neemt de tijd om met kinderen op de foto te gaan. Ook de andere Oranjes gaan veelvuldig op de foto.

10.56 uur: NS: treinverkeer verloopt goed

Het treinverkeer naar Amsterdam verloopt tot nu toe goed. Volgens de NS komt de stroom bezoekers langzaam op gang. Ook het vervoer van oranjefans naar Rhenen en Veenendaal is goed verlopen. De NS hield voor de zekerheid een trein achter de hand om onverwachte drukte op te vangen, maar het was niet nodig die in te zetten. Vooral rond Amsterdam en Eindhoven wordt grote drukte verwacht. De NS zet extra en langere treinen in om alle bezoekers te kunnen vervoeren.

10.53 uur: Koninklijke familie doet volop mee

De koninklijke familie laat zich van haar beste kant zien vandaag. De Oranjes doen volop mee met activiteiten langs de route, waaronder het serveren van culinaire hapjes en darten. Ze schudden veel handen van publiek dat langs de route staat.

10.50 uur: Wc-pot-werpen

De koninklijke familie doet mee aan een oude traditie in Rhenen, het werpen van een wc-pot.

10.46 uur: André Kuipers twittert: Oranje boven

Vanuit het ruimtestation ISS twittert André Kuipers: 'Oranje boven vandaag in het ruimtestation'.

10.41 uur: Máxima in goudkleurige jurk

Prinses Máxima draagt vandaag een goudkleurige jurk, vermoedelijk van de Belgische modeontwerper Edouard Vermeulen. Op haar jurk en in haar haar draagt ze een zwarte strik. De koningin is vandaag in het paarsblauw.

10.37 uur: Vaderlandse liederen voor de koningin

Leerlingen van twee reformatorische basisscholen uit Rhenen zingen vaderlandse liederen voor de koningin. Ze doen dit overigens altijd op Koninginnedag

10.35 uur: Interview met burgemeester Rhenen

10.33 uur: Opvoering van de Curneralegende

Voor het historische Oude Raadhuis wordt de Cuneralegende opgevoerd. Het gaat over Cunera die uit jaloezie wordt vermoord door de echtgenote van koning Radboud. Sindsdien zijn er pelgrimstochten gehouden naar Rhenen. De koningin krijgt een cunera wonderdoek aangeboden, die symbool staat voor de Cuneralegende.

10.29 uur: Beatrix en Máxima schilderen

Koningin Beatrix en prinses Máxima laten zich verleiden even mee te schilderen aan een tulp. "Ze hebben talent", aldus de kunstenares van het schilderij.

10.24 uur: Dans bij beestenbus Ouwehands Dierenpark

Rhenen is onder andere bekend door Ouwehands Dierenpark. Langs de route staat een beestenbus met opgezette dieren. Kinderen laten een berendans zien aan de koningin.

10.22 uur: Stuur uw foto's en verhalen naar de NOS

Heeft u mooie foto's, bijzonder nieuws of speciale verhalen rond Koninginnedag? Mail ze dan naar de NOS.

10.17 uur: Prinsen wagen zich aan wc-pot gooien

De prinsen Constantijn, Willem-Alexander, Maurits en Bernhard hebben een poging gewaagd het record wc-pot gooien van ruim 10 meter te verbreken. Dat lukte hen niet, maar Willem-Alexander gooide met de oranje wc-pot wel het verst van de alle prinsen. Hij zei in een commentaar dat de wc-pot goed past bij zijn werkzaamheden op het gebied van sanitatie.

10.12 uur: Burgemeester: respect en bewondering

Burgemeester Van Oostrum heeft het koninklijk gezelschap welkom geheten in Rhenen. Hij vertelde dat Rhenen enorm heeft uitgekeken naar de komst van de koninklijke familie. 'Behalve blijdschap is daar de afgelopen weken ook respect en bewondering bijgekomen", aldus de burgemeester. Daarmee doelde hij op het feit dat de koningin sinds het skiongeluk van haar zoon prins Friso weer volop aan het werk is.

10.08 uur: Kinderen zingen welkomstlied

Zo'n 200 kinderen van basisscholen in Rhenen zingen het lied 'Welkom in Rhenen' voor de koninklijke familie.

10.06 uur: Koningin komt aan in Rhenen

Koningin Beatrix en haar familie zijn per bus aangekomen in Rhenen. Het koninklijk gezelschap werd ontvangen door burgemeester Joost van Oostrum. Van elke basisschool in Rhenen heeft een kind een bloemetje overhandigd aan de koningin en de prinsessen.

09.55 uur: Jeugdjournaal op pad met bus

Verslaggever Nick Renooij van het Jeugdjournaal is op pad met de Jeugdjournaalbus. Volg hem via Twitter voor veel foto's van kinderen in actie op Koninginnedag.

09.48 uur: Rutte steekt koningin en Mabel een hart onder de riem

Premier Rutte heeft in een korte toespraak voor de televisie de koninklijke familie en het Nederlandse volk een mooie Koninginnedag toegewenst. Hij sprak de hoop uit dat Koninginnedag ook dit jaar weer een 'zorgeloos en ontspannen feest' wordt. "Tegelijkertijd denken we op dit moment aan prins Friso en zijn gezin. Heel Nederland leeft mee, zeker vandaag", aldus de premier.

09.47 uur: Vandaag extra bij de NOS

Op de website brengt de NOS vandaag een drietal nieuwe interactieve tools. Iedereen die via sociale media als Twitter, Twitpic, Instagram of yFrog foto's publiceert die te maken hebben met Koninginnedag 2012, ziet zijn of haar foto mogelijk terug in het foto-overzicht op nos.nl.

Verder heeft de NOS een interactieve kaart waarop u kunt zien wat en waar er in Nederland zoal getwitterd wordt over Koninginnedag. Ook filmpjes op YouTube en foto's op Flickr vindt u hierop terug.

Op een andere kaart kunt u zien waar in Nederland vrijmarkten, optredens en andere activiteiten plaatsvinden op Koninginnedag

09.45 uur: Spoorlopers aangehouden

De politie heeft vanochtend twee mensen aangehouden die op het spoor liepen bij Amsterdam. Het KLPD gaf daar in het Radio 1 Journaal een toelichting op.

09.30 uur: Derde keer Koninginnedag in provincie Utrecht

Koningin Beatrix en haar familie vieren voor de derde keer Koninginnedag in de provincie Utrecht. In 1987 waren ze in Breukelen en Soestdijk en in 1999 in Houten en Utrecht. Beroemd is het fragment met prins Claus op de fiets in Houten. Een jonge vrouw uit het publiek mag een stukje bij hem achterop.

09.19 uur: Populariteit Beatrix verder gestegen

Uit de Koninginnedagenquête van de NOS, uitgevoerd door bureau Ipsos Synovate blijkt dat de populariteit van koningin Beatrix verder is gestegen. Van de ondervraagden is 81% 'tevreden' of 'zeer tevreden' over de koningin. Vorig jaar was dat nog 77%. Máxima is opnieuw het meest sympathieke lid van de koninklijke familie, al is haar populariteit iets minder dan voorgaande jaren. Zij wordt gevolgd door koningin Beatrix. Het vertrouwen in de kroonprins blijft stabiel, maar is nog niet terug op het niveau van 2009. Een grote meerderheid (74%) heeft geen moeite met de aankoop van de vakantievilla in Griekenland door Willem-Alexander en Máxima.

09.14 uur: Pieter van Vollenhoven niet bij Koninginnedag

Het is voor het eerst sinds het tragische skiongeluk van prins Friso dat de koninklijke familie gezamenlijk in het openbaar verschijnt. Prinses Mabel, de vrouw van Friso, zal niet aanwezig zijn vandaag. Ook afwezig is Pieter van Vollenhoven vanwege een ontsteking aan zijn voet. Hij zal later in Veenendaal nog een deel van Koninginnedag meemaken. Pieter van Vollenhoven viert vandaag zijn 73ste verjaardag. Prinses Anita, de vrouw van prins Pieter-Christiaan, is er niet omdat ze een longontsteking heeft.

09.05 uur: Strenge veiligheidsmaatregelen

De koningin en haar familie zullen rond 10 uur aankomen in Rhenen. Daar worden zo'n 25.000 tot 40.000 mensen langs de route verwacht. Om de viering van Koninginnedag in Rhenen en Veenendaal in goede banen te leiden worden vandaag 1250 politieagenten ingezet. Het Utrechtse politiekorps krijgt de hulp van ongeveer 350 agenten elders uit het land. Net als in voorgaande jaren zijn ook Rhenen en Veenendaal ingedeeld in ringen, waarbij elke ring zijn eigen beveiligingsgraad kent. Die is strenger naarmate mensen dichter bij de Oranjes komen.

Deel deze pagina

Video

Compilatie Koninginnedag 2012

Een overzicht van de festiviteiten in Rhenen en Veenendaal tijdens Koninginnedag

Video en Audio

Meer video en audio