NOS NieuwsAangepast

'Mensentellers' in Veenendaal

Veenendaal zet op Koninginnedag 'mensentellers' in om bewegingen in de mensenmassa in de gaten te houden. Volgens een woordvoerder van de gemeente tellen die voortdurend mensen in grote groepen en kunnen ze zo snel opmerken of het ergens te druk wordt.

Het is een van de veilgheidsmaatregelen die zijn genomen om het bezoek van de koninklijke familie probleemloos te laten verlopen. Veenendaal en Rhenen verwachten maandag samen tussen de 65.000 en 120.000 mensen. Er worden 1250 agenten ingezet om de Oranjes te beschermen.

Geen alcohol

Alcoholgebruik is verboden tijdens het bezoek. Vanaf zondagavond moet de horeca de deuren sluiten. Winkels die drank verkopen, moeten tijdens het bezoek dicht blijven.

Ook moet het centrum van beide gemeenten vanaf zondag al autovrij zijn. Voor bezoekers is er wel extra parkeergelegenheid ingericht, onder meer aan de andere kant van de Rijn bij Rhenen. Veenendaal adviseert bezoekers met het openbaar vervoer te komen.

Wildbreien

De koninklijke familie krijgt in Veenendaal vooral veel kunst te zien. Zo werken drie kunstenaressen aan een werk dat de Veenendaalse geschiedenis van turfstekers, sigarenindustrie en spinnerijen combineert.

Veenendaal heeft de inwoners opgeroepen om mee te helpen met het versieren van de gemeente. Een groep vrouwen die aan wildbreiden doet, heeft daarop besloten geen boom, fietsenrek of lantaarnpaal langs de route onberoerd te laten. Om de gemeente wat meer kleur te geven, krijgen die allemaal een vrolijk breisel aan, zegt initiatiefneemster Corry Kooij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl