NOS NieuwsAangepast

Koningin Elizabeth 86 jaar

De Britse koningin Elizabeth is vandaag 86 jaar geworden. Ze viert haar verjaardag zoals gebruikelijk in privékring. Ter ere van haar verjaardag worden er saluutschoten afgevuurd op drie plekken in Londen: in Hyde Park, Windsor Great Park en bij de Tower of London.

De verjaardag van de koningin wordt elk jaar publiekelijk gevierd op een zaterdag in juni, met de grote militaire parade Trooping the Colour. Dit jaar wordt de parade gehouden op 16 juni. De reden voor deze 'verlate' viering is het weer. In juni is de kans op warm, droog weer in Engeland groter dan in april.

Dit jaar is het feest extra groot, omdat ook gevierd wordt dat Elizabeth 60 jaar op de troon zit.

Troon

Elizabeth is de oudste regerende Britse vorst aller tijden. De koningin is nog gezond en lijkt voorlopig niet van plan afstand te doen van de troon ten gunste van haar 63-jarige zoon Charles. Veel vorsten in de Britse geschiedenis regeerden tot hun dood.

Bij haar geboorte op 21 april 1926 leek het nog onwaarschijnlijk dat Elizabeth ooit koningin zou worden. Zij was derde in de rij van troonopvolging, na haar oom Edward en haar vader Albert.

Edward zag echter in 1936 na een jaar koningschap af van zijn rechten op de troon, omdat hij wilde trouwen met de al twee keer gescheiden Amerikaanse Wallis Simpson. Dat stuitte op onoverkomelijke bezwaren van de Anglicaanse kerk. Zijn broer Albert zag zich genoodzaakt het koningschap op zich te nemen. Hij deed dat onder de naam George VI.

Toen koning George VI op 6 februari 1952 overleed, volgde Elizabeth als oudste van twee dochters haar vader op. Ze was toen 25 jaar.

Ze had op dat moment samen met prins Philip twee kinderen: prins Charles (1948) en prinses Anne (1950). Tijdens haar koningschap kreeg zij nog twee zonen: prins Andrew (1960) en prins Edward (1964).

Jubileum

In Groot-Brittannië en in de Britse Commonwealthlanden wordt uitgebreid stilgestaan bij het 60-jarige regeringsjubileum van koningin Elizabeth.

Van 2 tot en met 5 juni vinden tal van festiviteiten plaats met als hoogtepunten een concert bij Buckingham Palace, met optredens van onder anderen Paul McCartney, Tom Jones en Cliff Richard, een vlootschouw op de Theems, een rondrit van de koninklijke familie door Londen en tot slot een balkonscène op Buckingham Palace.

De Britten hebben voor de viering van het diamanten jubileum van hun koningin een extra vrije dag gekregen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl