NOS NieuwsAangepast

Opnieuw kritiek op Juan Carlos

Het zijn zware tijden voor de Spaanse koning Juan Carlos. Al maandenlang krijgt hij het ene na het andere schandaal te verwerken.

Ook vandaag is er iets bij gekomen: een oud-zakenpartner van zijn van fraude beschuldigde schoonzoon beweert dat de koning actief betrokken was bij de fraude.

De schandalen roepen vragen op over de toekomst van de Spaanse monarchie. Wat de monarchie tot nu toe overeind houdt, is de liefde van de Spanjaarden voor Juan Carlos. Of zoals correspondent Rop Zoutberg het zegt: "Spanje is niet monarchistisch maar vooral Juan-Carlistisch."

Olifanten

De koning is zo geliefd omdat hij 30 jaar geleden dictator Franco opvolgde en een proces naar democratie in gang zette. Die prille democratie verdedigde hij in 1981 door een staatsgreep van kolonel Tejero te verijdelen.

Maar het 'Juan-Carlisme' staat door allerlei schandalen onder druk. Het meest recente schandaal kwam dit weekend aan het licht. Terwijl zijn kleinzoon in het ziekenhuis lag na een pikant ongeluk met een vuurwapen, was Juan Carlos in Botswana op olifantenjacht. Een pijnlijke actie, omdat de koning erevoorzitter is van het Spaanse Wereld Natuur Fonds. Dat heeft hem meteen om tekst en uitleg gevraagd.

Bovendien kostte het reisje ongeveer 44.000 euro. Dat is slecht gevallen in het door de economische crisis zwaar getroffen Spanje. Het zou overigens nooit bekend zijn geworden, als de koning niet zijn heup had gebroken over een wc-drempel in Botswana.

Pijnlijk

Daarvoor was er al de schoonzoon van de koning, Iñaki Urdangarin, die fraude gepleegd zou hebben met gemeenschapsgeld. Juan Carlos was er al langer van op de hoogte en zou tevergeefs geprobeerd hebben zijn schoonzoon te corrigeren.

Dan is er het pijnlijke verhaal van zijn kleinzoon. Die schoot zichzelf in de voet toen hij met een geweer speelde. Het incident riep voor veel Spanjaarden herinneringen op aan 1956, toen de broer van Juan Carlos bij een schietincident om het leven kwam. Juan Carlos zelf loste de fatale kogel.

De regering roept, in de persoon van de minister van justitie, op om de koning te blijven respecteren "voor zijn rol in het verleden en zijn fundamentele rol in de toekomst van de Spaanse eenheid op moeilijke momenten". De meeste politieke partijen willen dat de koning voor deze reis op zijn minst excuses aanbiedt. Sommigen roepen zelfs om zijn aftreden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl