Elizabeth eert schoondochter

Koningin Elizabeth, Camilla en Kate»
Koningin Elizabeth, Camilla en Kate AFP

De Britse koningin Elizabeth heeft haar schoondochter Camilla een bijzondere persoonlijke onderscheiding gegeven. Ze heeft de vrouw van kroonprins Charles opgenomen in de Orde van Victoria.

Charles en Camilla zijn vandaag zeven jaar getrouwd. Camilla (64) kreeg op haar huwelijksdag te horen dat ze de hoogste rang in de ridderorde krijgt: Dame Grand Cross. Het lintje krijgt ze op een later tijdstip opgespeld.

Persoonlijk

De koninklijke onderscheiding werd in 1896 in het leven geroepen door koningin Victoria om mensen te eren die haar persoonlijke diensten hadden bewezen. De koningin bepaalt zelf wie hem krijgt. Andere lintjes worden door de regering toegekend.

De onderscheiding wordt vaak toegekend aan familie van de Britse monarch of aan persooneel dat lange tijd de koninklijke familie diende. Ook buitenlanders kunnen toetreden; koningin Beatrix is Dame Grand Cross sinds 1982.

Belangrijk

Britse media stellen dat de koningin met de onderscheiding voor eens en voor altijd duidelijk wil maken hoe belangrijk de tweede vrouw van haar oudste zoon is. Aanvankelijk had het Britse publiek moeite met de relatie, omdat Camilla het charisma en de glamour van prinses Diana ontbeert.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Storm en hoogwater bij Holwerd Video Vanochtend zullen er geen veerboten van en naar Ameland vertrekken, omdat vanwege het hoge water de...22 okt 2014, 699 keer afgespeeld
  • » Onderzeeër opnieuw gezien in Zweedse wateren Video De buitenlandse onderzeeër die zich in Zweedse wateren zou bevinden, is de afgelopen dagen opnieuw...22 okt 2014, 248 keer afgespeeld
  • » Ambulance rijdt vaker voor drugs Video De Amsterdamse ambulance moet veel vaker uitrukken voor mensen die onwel raken door drugsgebruik...22 okt 2014, 31 keer afgespeeld

Meer video en audio