Elizabeth eert schoondochter

Koningin Elizabeth, Camilla en Kate»
Koningin Elizabeth, Camilla en Kate AFP

De Britse koningin Elizabeth heeft haar schoondochter Camilla een bijzondere persoonlijke onderscheiding gegeven. Ze heeft de vrouw van kroonprins Charles opgenomen in de Orde van Victoria.

Charles en Camilla zijn vandaag zeven jaar getrouwd. Camilla (64) kreeg op haar huwelijksdag te horen dat ze de hoogste rang in de ridderorde krijgt: Dame Grand Cross. Het lintje krijgt ze op een later tijdstip opgespeld.

Persoonlijk

De koninklijke onderscheiding werd in 1896 in het leven geroepen door koningin Victoria om mensen te eren die haar persoonlijke diensten hadden bewezen. De koningin bepaalt zelf wie hem krijgt. Andere lintjes worden door de regering toegekend.

De onderscheiding wordt vaak toegekend aan familie van de Britse monarch of aan persooneel dat lange tijd de koninklijke familie diende. Ook buitenlanders kunnen toetreden; koningin Beatrix is Dame Grand Cross sinds 1982.

Belangrijk

Britse media stellen dat de koningin met de onderscheiding voor eens en voor altijd duidelijk wil maken hoe belangrijk de tweede vrouw van haar oudste zoon is. Aanvankelijk had het Britse publiek moeite met de relatie, omdat Camilla het charisma en de glamour van prinses Diana ontbeert.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Kabinet komt met nieuw Deltaplan Video Het kabinet komt dinsdag met een nieuw deltaplan; 60 jaar na de watersnoodramp van 1953. Onze...15 sep 2014, 2465 keer afgespeeld
  • » Honderden bootvluchtelingen verdronken Video Zo'n 1100 vluchtelingen hebben de afgelopen dagen een boottocht vanuit Noord-Afrika niet overleefd....15 sep 2014, 3408 keer afgespeeld
  • » Khamenei: geen samenwerking met VS Video Een duidelijk aanvalsplan is er niet, maar de bedoeling is duidelijk. Tientallen landen hebben in...15 sep 2014, 3443 keer afgespeeld

Meer video en audio